;
Politika

Fransız Senatosu İklim Değişikliği Referandumunu Engelledi

Muhalefetteki muhafazakarların hakimiyetinde olan Fransız Senatosu iklim değişikliği referandumunu engelledi. 

Pazartesi günü yapılan açıklamada Fransız Senatosu, iklim değişikliğine karşı mücadelenin Fransız Anayasasında yer alıp almayacağını belirleyecek referandumu engellemek için oy kullandıklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gezegeni korumak için yeterince eylemde bulunmadığı yönündeki eleştirilere yanıt olarak bu yönde bir referandum yapma sözü vermişti.

Yasama meclisinin üst kanadı olan Senato, muhalefetteki muhafazakarların hakimiyetinde. Mayıs ayında, anayasanın iklim değişikliğine karşı mücadeleyi “garanti etmesini” sağlayan yasa tasarısını sulandıran Senato daha az bağlayıcı bir ifade tercih etti.

Muhafazakar milletvekilleri, bu yönde bir devlet garantisinin inovasyonlar ve Fransız işletmesinin önünde bir engel olabileceğine dair endişelerini dile getirmişlerdi.

Macron’un partisine bağlı bir grup senatör Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, senatonun oylamasının referandum düzenleme ihtimalini kesin olarak ortadan kaldırdığını söyledi.

Senatodaki politik gruplardan biri olan RDPI, “Senato’daki muhafazakarlar çevre sorunlarının önemini anlayamıyor” dedi.

Maddenin orijinal ifadesi, Macron tarafından iklim değişikliğiyle mücadele için politika önerileri hazırlamak üzere kurulan 150 vatandaştan oluşan bir panel tarafından önerildi. Bir referandumun gerçekleşmesi için alt ve üst meclisin anlaşması gerekiyor.