;
Ekonomi

Fransız Enerji Devi Total Ürünlerinin İklim Krizine Neden Olduğunun Farkındaymış

 Yeni bir makalede, Fransa’nın petrol ve doğalgaz devi Total Energies‘in, ürünlerinin neden olduğu iklim değişikliği risklerini 1971 gibi erken bir tarihte bildiği kaydedildi.

Fransa‘dan Christophe Bonneuil (CNRS’de araştırma direktörü), Pierre-Louis Choquet (Sciences-Po Paris) ve Stanford Üniversitesi tarih alanında doktora adayı Dr. Benjamin Franta tarafından Global Environmental Change dergisinde kaleme alınan makalede, Fransa’nın petrol ve doğalgaz devi Total Energies‘in, ürünlerinin neden olduğu iklim değişikliği risklerini 1971 gibi erken bir tarihte bildiği kaydedildi.

Bu konuda kamuoyu önünde sessiz kalan şirketin 1980’lerin sonunda küresel ısınmanın bilimsel temeli hakkında şüpheleri körüklerken, 1990’ların sonlarında da bilimi alenen kabul etmesine rağmen politikaları geciktirdiği ve fosil yakıt kontrolünü engelleyen politikaları teşvik ettiği belirtildi.

İklim Politikasını Zayıflatma Kampanyası

Araştırmaları sırasında yazarlar ayrıca, Exxon‘un Uluslararası Petrol Endüstrisi Çevre Koruma Derneği (IPIECA) aracılığıyla 1980’lerin başında, iklim bilimini tartışmak ve uluslararası iklim politikasını zayıflatmak için Total‘in de yer aldığı uluslararası bir kampanyayı koordine ettiğine dair yeni kanıtlar ortaya çıkardı.

Yazarlar tarafından ortaya çıkarılan kaynak materyaller arasında, şirketin iç ve dış iletişim kanalı olan “Total Information”ın 1971 özel baskısı da yer aldı ve iklim araştırmalarına en aşina Fransız akademisyenlerden biri olan coğrafyacı François Durand Dastès‘in “Atmosferik kirlilik ve iklim” başlıklı makalesindeki şu ifadelere yer verildi:

‘CO2 konsantrasyonu 150 yılda halihazırda %15 arttı ve 2010 yılında 400 ppm’ye ulaşabilir’ diyor. Bu durum, ‘oldukça endişe verici’ olarak değerlendiriliyor, çünkü muhtemel önemli etkilerle birlikte, ‘küresel ortalama sıcaklığı 1 ila 1.5 derece artırabilir’ deniliyor.”

“Doğa’yı Korumak Herkesin Hayatını Kurtarmaktır”

Özel baskının baş yazısında yer alan bazı ifadeler şöyle:

– “Total, faaliyetlerinin her birinin doğanın dengesini etkileyebilecek kirlilik yaratabileceğinin tamamen farkındadır.”

– “Total Grubu, yararlı olan ve çevrenin korunmasına yardımcı olabilecek her türlü kısıtlamayı kabul etmeye hazırdır, ancak halkın tamamen farkında olması gereken bir şey vardır: bu tür müdahalelerin ağır bir maliyeti olacaktır.”

– (…) “Bu yük adil bir şekilde paylaşılacak ve herkes ağırlığını taşımak zorunda kalacak. Bazı ekonomik dengeleri tehlikeye atacak çok daha kritik bir duruma yarın çare bulmak zorunda kalmak yerine, bu fedakarlıkları hemen yapmak muhtemelen en iyisidir.”

– “Son olarak, Doğayı korumak herkesin hayatını kurtarmaktır ve bu elbette paha biçilemez.”