;
Bilim

Fransa’da Yangın Nedeniyle Binlerce İnsan Tahliye Edildi

yangın

Fransa’nın güneybatısındaki yangın nedeniyle 10 binden fazla insan tahliye edilirken, 6 bin hektardan fazla bir alanın yandığı tahmin ediliyor.

Fransa’nın güneybatısındaki Gironde bölgesinde çıkan yangın ilerlerken 10 binden fazla insanı tahliyeye zorladı. Yangın evleri yok ederken bazı insanlar alevler yaklaştıkça çatılarına sığındı.

Ormanlardan yükselen dumanla kararan ve alevlerle aydınlanan siyah turuncu gökyüzü, su bombası atan uçakların desteklediği itfaiyecilerin çabalarına rağmen hâlâ kontrol altına alınamadı. Yangında 6 bin hektardan fazla bir alanın yandığı tahmin ediliyor.

Fransa, Avrupa’nın geri kalını gibi, birbirini takip eden sıcak dalgaları ve kuraklıkla başa çıkmaya çalışıyor. Ülke genelinde en az sekiz büyük yangın da dahil olmak üzere düzinelerce orman yangını çıktı.

Gironde bölgesinin Hostens kasabasında yangın ilerlerken polis, kapı kapı gezerek yurttaşların tahliyesini gerçekleştirdi. Camille Delay eşini, oğlunu, kedilerini, tavuklarını ve ev sigortasını alarak bölgeden kaçtı.

30 yaşındaki kadın Reuters’e yangını şu sözlerle anlattı: “Köydeki herkes ne olduğunu görmek için çatılara tırmandı. Yaklaşık 10 dakika içinde küçük görünen dumanlar kocaman oldu.”

Gironde bölgesinin yerel yetkilileri ise alevleri “öfkeli” olarak tarif ettiler.

İtfaiyeciler başka tahliyelerin de gerçekleşmesinin olası olduğunu söylerken bazı yurttaşlar evlerini terk etmek konusunda isteksizlerdi.

Avrupa Yangınlarla Mücadele Ediyor 

18 yaşındaki Allison Horan da babasıyla birlikte evinde kalmayı tercih edenlerden: “Köpeklerle burayı bırakmak çok zor, onları arkamızda bırakmamız mümkün değil.”

Ancak Horan’ın fikri değişebilir: “Endişelenmeye başlıyorum çünkü ateş bizim arsamızın bir kaç arsa ilerisinde ve rüzgar yön değiştirmeye başlıyor.”

Gironde yangını bu sene Avrupa’da çıkan yangınlardan sadece biri. Kıta sıcak dalgaları ile adeta kavrulurken daha önce görülmemiş sıcaklık rekorları kırıldı.

Portekiz’de Lizbon’un 280 km kuzeydoğusunda bulunan Covilhã bölgesinde geçtiğimiz Cumartesi’den beri 3 bin hektarlık alan yandı ve bin 200 itfiayeci ve 8 yangın söndürme uçağı dağlık alanda yangınla mücadele etti.

Geçtiğimiz haftalarda İspanya ve Yunanistan da yangınlarla başa çıkmaya çalıştı.

Gironde bölgesi geçtiğimiz Temmuz ayında 20 binden fazla hektarın yandığı ve neredeyse 40 bin insanın geçici olarak tahliye edildiği yangınlarla çalkalandı.

AB’nin kriz yönetimi sorumlusu, bloğun şiddetli orman yangını riski ile mücadele etmesi için yangın söndürme uçakları satın alacağını söyledi.

AB’nin acil durum kaynakları, şu anda AB ülkeleri tarafından bir araya getirilen 12 yangın söndürme uçağının ve bir helikopterin konuşlandırılmasını koordine etmeyi ve finanse etmeyi içeriyor.