;
Ekonomi Politika

Fransa’da Petrol ve Doğalgaz Arama Faaliyetlerine İzin Yok

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla Fransa’nın yeni geçirdiği bir kanunla dünyada bir ilke imza atarak Fransa ülke sınırları ve denizaşırı toprakları içerisinde artık yeni petrol ve gaz arama lisansı verilmeyeceğini ve çıkarma faaliyetlerine 2040 itibari ile son verileceğini açıkladı.

Fransız Parlamentosunda yeni onaylanan bir kanun ile ülke ve denizaşırı toprakları içerisinde 2040 itibari ile petrol ve doğalgaz arama & çıkarma faaliyetleri tamamen yasaklanıyor. Yeni yasa Macron tarafından duyuruldu:

“Doğalgaz tüketimi 2016 yılında 34.12 Mtoe olan Fransa’nın aynı yıldaki doğalgaz üretimi 0.02 Mtoe seviyesinde. Karar sembolik.”

Nihai oylama sonucunda yasağa ek olarak halihazırdaki sondaj izinlerinin bir daha yenilenmeyeceği ve herhangi bir şekilde yeni arama lisansı sağlanmayacağı belirtiliyor. Fransız Ekoloji ve Kapsayıcı Dönüşüm Bakanı Nicolas Hulot yasaya ilişkin olarak şimdiki kuşakların gelecek kuşaklara karşı sorumlu olduğunu ve bunun gereklerini yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Fransız hükümeti bunun dünyada bir ilk olduğunu belirtmekte.

Fransa’nın ülkedeki petrol ve doğalgaz tüketiminin sadece yaklaşık %1’ini yerel üretimle karşılıyor olması bu kararı şimdilik sembolik kılıyor. Fransa’nın tüketiminin neredeyse tamamı ithal kaynaklardan karşılanmakta. Uluslararası Enerji Ajansı istatistiklerine bakıldığında Fransa’nın ham petrol üretimi 2015 yılında 0.97 Mtoe, tüketimi ise 68.91 Mtoe civarında. Bir diğer örnek üzerinden ilerlenecek olursa, doğalgaz tüketimi 2015 yılında 34.12 Mtoe olan Fransa’nın aynı yıldaki doğalgaz üretimi 0.02 Mtoe seviyesinde olduğu görülüyor ve bu gibi veriler yeni yasanın sembolik değerinin ağır bastığını; Fransa’nın Paris Anlaşması’nı destekleyici politik sinyaller gönderdiğini gösteriyor.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.