;
Bilim

Fosil Yakıtların Metan Gazı Emisyonları Tahmin Edilenden Çok Daha Fazla

Yeni bir araştırmaya göre, karbondioksitten 84 kat daha etkili metan gazı emisyonlarının tahmin edilen miktardan %40 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Haber: Emma Gatten

Çeviri: Çisil Sevinç

Yeni bir araştırmaya göre, petrol ve doğalgaz üretiminin yol açtığı metan gazı emisyonları tahmin edilen miktardan %40 daha fazla olabilir.

Bir seragazı olan metan, karbondioksitten 84 kat daha etkili ve küresel ısınmanın en büyük ikinci tetikleyicisi.

Metan gazı emisyonları hayvanlar ve sulak alanlar gibi doğal kaynaklardan meydana gelse de, tek kaynakları bunlar değil. Nature’de yayımlanan araştırmaya göre fosil yakıtların katkı sağladığı miktar önceden tahmin edilenden %25 ila %40 daha fazla.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Çalışma, petrol ve doğalgaz endüstrisinden doğan emisyonların düzenlenmesine yönelik çabaların artırılmasına neden olabilir. Endüstri, kendisinden kaynaklanan ve atmosferin gazla kaplanmasına neden olan sızıntıları görmezden gelmekle itham ediliyor.

Araştırmayı yürüten isimlerden Rochester Üniversitesi’nde çevre bilimi profesörü Benjamin Hmiel, “Bu konuda çok fazla umutsuzluğa kapılmak istemiyorum çünkü edindiğim veriler olumlu bir şeyi gösteriyor: Metan gazı emisyonlarının çoğu insan kökenli, yani kontrol bizde” dedi.

Atmosferde yüzyıldan fazla kalan karbondioksit ile karşılaştırıldığında metan sadece birkaç yıl kalıyor, bu da gözle görülür azalmalara gidildiği takdirde ısınmayı daha hızlı azaltabileceğimiz anlamına geliyor.

Hmiel, “Fosil yakıt endüstrisine daha sıkı metan gazı emisyonu düzenlemeleri getirildiği takdirde gelecekteki küresel ısınmayı azaltma çabasında düşünülenden fazla yol kat edilebilir” diye ekledi.

Doğalgazın birincil bileşeni metan gazı emisyonları son 300 yılda %150 oranında artış gösterdi.

Araştırmacılar, Greenland ve Antarktika’daki buz çekirdeklerinden örnek olarak aldıkları 1750 yılından kalma kabarcıkların kimyasal alaşımını inceledi.

2018 yılında yürütülen bir çalışma, ABD petrol ve doğalgaz endüstrisinden kaynaklanan sızıntıların Çevre Koruma Ajansı’nın (Environmental Protection Agency) belirttiği miktardan %60 daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Buna karşın Başkan Donald Trump, petrol ve doğalgaz şirketlerinin metan gazı emisyonlarını sınırlamasını ve yol açtıkları sızıntıları daha dikkatli gözetmesini öngören düzenlemelerin etkisini geçen sene azaltmıştı.