;
Politika

Endonezya Kömür Kullanımını Azaltmaya Yönelik Vaat Edilen G7 Fonlarına Hâlâ Ulaşamadı

kömür

Endonezya’nın üst düzey hükümet yetkilileri, daha temiz elektriğe geçiş konusunda ülkenin G7 grubundaki zengin ülkelerle yapılan bir anlaşma kapsamında kömür yakıtlı enerji santrallarının erken emekliliğini hızlandırmak için hâlâ daha ucuz finansman beklediğini söyledi.

Nüfusu 275 milyondan fazla olan Güneydoğu Asya ülkesine, G7’nin 2022’de açıklanan Adil Enerji Geçiş Ortaklığı (JETP) kapsamında 20 milyar dolarlık fon sözü verilmişti, ancak şu ana kadar bu sözün çok az bir miktarı karşılandı.

Madencilikten sorumlu kıdemli bakan Luhut Pandjaitan, mevcut finansman mekanizmasının herhangi bir hibe içermediğini ve yüksek emeklilik maliyetleri gibi mevcut sorunları çözmediğini belirtti.

Luhut, Coaltrans Asya konferansında şunları söyledi: “Eğer bizi kömür santrallerimizi erkenden kapatmaya zorlarsanız, bunu nasıl finanse edebiliriz? Finansmana olan ilginin cazip olması gerekiyor. Ticari faiz oranları teklif ediyorlarsa bunun ne anlamı var?”

Faiz oranlarının piyasaların sunduğundan daha ucuz olmasını isteyen Endonezya, kömür enerjisini kademeli olarak azaltmak amacıyla temiz enerji iletimi ve üretim altyapısı geliştirmek için 2030 yılına kadar 94,6 milyar dolara ihtiyaç duyuyor.

JETP belgesinde tanımlanan hibe fonuna karşın, yalnızca 153,8 milyon dolarlık bir miktar aktarıldı. İlk açıklandığında ABD’li bir hazine yetkilisi tarafından “en büyük iklim finansmanı işlemi” olarak tanımlanan planda ilerleme kaydedilmemesi, dünyanın yedinci büyük kömür yakıtlı enerji üreticisinin emisyonları azaltma çabalarını sekteye uğrattı.

Luhut, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a Endonezya’nın kişi başına emisyonlarının ABD’ninkinden çok daha düşük olduğunu hatırlattığı bir sunuma atıfta bulunarak, diğer ülkeleri Endonezya’ya karbondan arındırma konusunda ders vermemeye çağırdı.

Endonezya’da kişi başına toplam seragazı emisyonu 2,3 ton CO2 eşdeğeri iken, bu rakam ABD için 14,7 tona denk geliyor. Küresel ortalama ise 4,5 ton.