;
Ekonomi

Elektrikli Araçlara Yönelik Yatırım Yarım Trilyon Doları Aştı

elektrikli araç

Elektrikli araçlara geçiş için yarım trilyon dolardan fazla yatırım yapan otomotiv sektörü, bu yatırımın geri dönüşünü ne zaman göreceğini sorguluyor. Pazar beklentileri konusunda daha temkinli bir tutum sergilemeye başlayan sektörün, önümüzdeki beş yıl içinde daha kârlı bir büyüme yakalayacağına olan güveni de azaldı.

KPMG, “Küresel Otomotiv Yönetici” anketinin 24.sünü yayımladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülke ve bölgede, otomotiv ve ilişkili sektörlerden 1.000’den fazla yöneticiyle yapılan anket, sektörün pazar beklentileri konusunda daha temkinli bir tutum sergilemeye başladığını gösteriyor. Elektrikli araçlara geçiş için yarım trilyon dolardan fazla yatırım yapan sektör, bu yatırımın geri dönüşünü ne zaman göreceğini sorguluyor.

Elektrikli Araçlarda Satışların Artması Bekleniyor

Son ankette elektrikli araçların penetrasyonu için ortalama tahminler yükseldi. Örneğin Batı Avrupa’da katılımcılar geçen yıl bataryalı elektrikli araçların 2030 yılında satışların %24’ünü oluşturacağını tahmin ederken bu yıl ortak tahmin %30 oldu. ABD’de tahmin %29’dan %33’e, Çin’de ise %24’ten %36’ya yükseldi.

Köklü markaların yeni model üretme furyasına rağmen, anket katılımcıları Tesla’nın hâlâ zirvede kalmasını bekliyor. Tesla Gigafactory’nin 2022 yılında Berlin yakınlarında açılması, Tesla’nın pay kazanmasına yardımcı oluyor. Ankette, daha fazla Avrupalı yönetici Tesla’nın 2030’a kadar zirvede kalacağını tahmin ederken daha azı BMW ve Audi’nin pazara hâkim olacağını öngörüyor. 2030’da hangi şirketlerin bataryalı elektrikli araç pazarına hâkim olmasını bekledikleri sorulduğunda, Tesla liderliğini açık ara farkla daha da güçlendirirken BMW ikinci, Audi üçüncü, Apple dördüncü, Mercedes-Benz beşinci ve BYD altında sırada yer alıyor.

Siber Güvenlik Endişeleri Arttı

Müşterilerin satın alım kriterlerine bakıldığında ise performans en önemli alım faktörü olmaya devam ederken sorunsuz ve zahmetsiz bir müşteri deneyimi ikinci sıraya yükseldi. Sorunsuz bir müşteri deneyimine verilen önem, aracı satın almaktan içinde sorunsuz çalışan bir yazılıma sahip olmaya kadar uzanıyor.

Yazılım tabanlı araçlar, her türlü sürücü uygulamasını tedarik etmek için bir fırsat sunuyor. Ancak ürünler cazip değilse tüketicilerin yazılımlara olması pek olası görülmüyor. Bu yılki ankette, özellikle OEM yöneticileri abonelik geliri elde edebileceklerinden önceki yıllara göre daha az emin. Öte yandan otomotivde siber güvenliğe ilişkin endişeler de artmış durumda olsa da ankete katılan yöneticiler otomobil üreticilerinin yeterli siber güvenlik ve müşteri veri koruması sağladıklarından eminler.

Teknoloji Daha Karmaşık Hale Geliyor

KPMG’nin anketinde otomobil üreticileri yapay zekâ, dijital ikizler ve gelişmiş robot teknolojileri gibi ileri teknolojilere bir önceki yıla göre daha az hazırlıklı olduklarını belirtiyor. Otomobil yöneticilerinin sadece %12’si kendilerini son derece hazır hissettiklerini söylerken bu oran bir önceki yıl %22’ydi. Bu değişimin büyük olasılıkla yapay zekâdaki, özellikle de beyaz yakalı işlere otomasyon getirmesi beklenen üretken yapay zekâdaki hızlı ilerlemelerle ilişkili olduğu değerlendiriliyor. Otomobil üreticilerinin, yapay zekânın tüm biçimlerinden yararlanmak için daha fazla çalışanı eğitmek zorunda kalacağının tahmin edildiği araştırmada otomobil üreticilerinin yapay zekâ becerilerine sahip yetenekler için birbirleriyle ve farklı sektörlerdeki şirketlerle rekabet edeceği öngörüsünde bulunuluyor.

Güç aktarma teknolojisi söz konusu olduğunda ise bu yıl daha fazla şirket riskten kaçınıyor gibi görünüyor. Öyle ki hibrit teknolojileri, teknoloji yatırımlarında genel olarak dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi. Öte yandan otomobil üreticileri teknoloji devlerinin de otomobil pazarına girmesini bekliyor. Apple bir numaralı potansiyel rakip olarak görülürken listede Google, Samsung ve Baidu da yer alıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi