;
Ekonomi

Elektrik Üretiminde Güneş ve Rüzgarın Payı Yüzde 15,5’e Ulaştı

güneş

Türkiye’de geçen yıl güneş ve rüzgarın elektrik üretimindeki payı %15,5’e ulaşarak artışını sürdürdü.

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı 2023 Türkiye Elektrik Görünümü Analizi’ne göre, Türkiye’de 2022 yılında toplam rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinde yaklaşık 2,4 bin MW’lık artış yaşandı. Elektrik talebindeki düşüşün de etkisiyle rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payı %15,5’e ulaştı. 2021’de bu oran %13,5 seviyesindeydi.

Türkiye, rüzgarın elektrik üretimindeki yaklaşık %11’lik payıyla Fransa (%8) ve İtalya (%7) gibi ülkelerden önde olmasına rağmen, güneş enerjisinde potansiyelinin altında kalıyor. Güneşin elektrik üretimindeki payı, %4,7 ile Polonya (%4,5) ve Ukrayna (%4) gibi Türkiye’ye kıyasla çok daha az güneş alan ülkelerle yakın seviyelerde.

Bununla birlikte Enerji Bakanlığı’nın yeni enerji planında güneş kapasitesinde yüksek hedefler yer alıyor. Bu hedeflere ulaşabilmek için her yıl eklenecek güneş kapasitesinin üç katına çıkması gerekecek.

2022 yılının Ocak ayında İran kaynaklı doğalgaz kesintisiyle başlayan krizde ise hidroelektrik santrallarının rolü ön plana çıktı. Bu kesinti, doğalgaz santrallarına sağlanan akışın da azalmasına neden olmuştu.

Krizin ilk üç günü yarıya düşen doğalgaz kaynaklı elektrik üretimini telafi etmek için hidroelektrik santralları üretimi iki katına çıktı. Böylece daha fazla elektrik kesintisini engellendi.