;
Bilim

Dünya Okyanus Günü’nde Kötü Haberler: Plastik Kirliliği Antarktika’ya Ulaştı

Bugün 8 Haziran Dünya Okyanus Günü ama ne yazık ki, yeryüzündeki yaşam için kritik nitelikteki okyanuslardan iyi haberler veremiyoruz. Greenpeace tarafından yapılan son araştırmaların sonuçları Antarktika Okyanusu’nun mikro plastik ve kimyasal atıklarla mücadele ettiğini ortaya koydu. Açıklanan sonuçlara göre, dünyanın en güneyinde bile denizin derinlerinden toplanan sekiz örneğin yedisinde mikroplastik* tespit edildi.

2018’in yılının başında Antarktika Okyanusu’nda bilimsel araştırmalar yapan ekibin elde ettiği sonuçlar açıklandı. Araştırmaya göre dünyanın en güneyinde bile denizin derinlerinden toplanan sekiz örneğin yedisinde mikroplastik tespit edildi.

Dünyanın en büyük bakir arazilerinden olan Antarktika’da incelemelerde bulunan araştırmacılar, su ve kar örnekleri topladı. Çalışma kapsamında denizin derinliklerinden sekiz, yüzeyinden ise dokuz su örneği alındı. İncelenen örneklerin çoğunda ‘kalıcı zararlı kimyasallar’ veya mikro plastikler bulundu.

Antarktika’yı çevreleyen denizleri dünyanın en büyük okyanus koruma alanına dönüştürme ve bölge ekosistemini endüstriyel balıkçılık ve iklim değişikliğine karşı koruma projelerinin bir parçası olan araştırma artık insanların neden olduğu kirliliğin izlerinin gezegenin en uzak noktalarında bile rastlandığını gösteriyor.

Araştırmanın detayları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alınan örneklerde litre başına en az bir mikroplastik lifi tespit edildi.
  • Denizin derinliklerindeki örneklerin yedisinde; yüzeydeki örneklerin de ikisinde mikroplastiğe rastlandı.
  • Alınan dokuz kar örneğinin yedisinde de zararlı kimyasallara rastlandı. Söz konusu kimyasalların endüstriyel üretim ve tüketim kaynaklı olduğu (örneğin suya dayanıklı outdoor ürünler) belirtildi.

Greenpeace’in Antarktika’yı koruma kampanyası görevlisi Frida Bengtsson, “Bu pisliklerin Antarktika’ya ulaşmasına engel olmak için meselenin çözümü için kaynağından harekete geçmemiz gerekiyor ve Antarktika okyanus alanının tüm baskılara karşı, penguenleri, balinaları ve tüm ekosistemi barındırmasını istiyoruz” dedi.

Hafta başında Birleşmiş Milletler (BM) plastik kirliliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük çevre tehditlerinden biri olduğunu açıklamış ve çok sayıda ülkenin plastik tüketimine karşı önlemler aldığını duyurmuştu.

Raporun İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi bugün 8 Haziran Dünya Okyanus Günü. Greenpeace de denizleri ve deniz yaşamını tehdit eden plastik mikro taneciklere karşı bir kampanya yürütüyor. ABD, İngiltere ve Kanada’da çoktan yasaklanan mikroplastiklerin tüm dünyada yasaklanmasını amaçlayan kampanyaya katılmak için buraya ulaşabilirsiniz.

*Mikroplastikler, büyük plastik parçalarının dalgalarla sürüklenmesi, aşınması ve gün ışığında ayrılması sonucu daha küçük parçalara ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğindeki mikroplastikler ile çamaşır makinelerinden yıkanan giysilerden kopan lifler de evlerimizden okyanuslara kadar ulaşıyor.

İklim Haber, BBC Türkçe

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.