;
Bilim

Dünya Meteoroloji Örgütü: Seragazı Yoğunluğu Rekor Seviyeye Çıktı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), atmosfere salınan ve küresel ısınmaya yol açan seragazı yoğunluğunun 2017’de rekor seviyeye çıktığını açıkladı. Örgüte göre, bu gidişatın tersine çevrildiğine dair bir işaret yok ve iklim değişikliğiyle mücadele fırsatı kaçmak üzere.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yıllık seragazı bülteninde, 2016’da 403,3 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit (CO2) yoğunluğunun 2017 yılında 405 ppm’e ulaştığını duyurdu. Örgüt, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele fırsatını elinden kaçırmak üzere olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Dünya’da en son bu seviyede karbondioksit yoğunluğunun görülmesi, 3-5 milyon yıl önceydi. O zamanlar iklim şimdikinden 2-3 derece daha sıcaktı ve deniz seviyesi 10-20 metre daha yüksekti” diyor.

Açıklamada, ozon tabakasına verdiği zarar nedeniyle dünya çapında üretimi ve kullanımı yasaklanan, klorflorokarbon-11 (CFC-11) kimyasalının da yeniden ortaya çıktığı belirtildi.

Artışlar Ne Anlama Geliyor?

WMO’nun son verileri, seragazını azaltma çabalarının atmosferde başarılı bir sonuç yarattığına dair bir işaret olmadığı anlamına geliyor. Örgüt, bu gazların atmosfer tarafından emildikten sonra iklimi yüzyıllar boyunca etkileyebileceğinin altını çiziyor.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Elena Manaenkova, “CO2 atmosferde yüzyıllarca kalıyor, bu süre okyanuslarda daha bile uzun” diyor ve ekliyor: “Küresel ısınma seviyesinde her bir küsurat bile önemli”.

WMO’nun son verileri, Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasının tartışılacağı Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nden (COP24) sadece bir hafta önce yayımlanması nedeniyle de önem taşıyor.