;
Afetler Bilim

Dünya Meteoroloji Örgütü: En Sıcak 10 Yıl Geride Kaldı

Dünya Meteoroloji Örgütü, dünyanın en sıcak 10 yılı geride bıraktığını açıkladı, iklim değişikliğine bağlı olarak “küresel sıcaklıklardaki artışın korkunç sonuçları” olacağını vurguladı.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO-DMÖ), 2019 yılı sonu itibarıyla biten 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olduğunu açıkladı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Birleşik Krallık Meteoroloji Dairesi’nin verileri kullanılarak yapılan hesaplamalarda 2019 yılının 1850’den itibaren ölçülen en sıcak ikinci yıl olduğunu bildirmişti.

DMÖ ise yayınladığı açıklamada, 2010-2020 yılları arası dünya ortalama sıcaklığının 14,7 derece olarak tespit edildiğini, bunun da 20. yüzyıl ortalamasının 0,8 derece üstünde olduğunu kaydetti.

Son 5 Yıl En Sıcak “Seri”

Son 170 yılın beş yıllık serilerine bakıldığı zaman ise arkada bıraktığımız beş yılın en sıcak seri olduğu kaydedildi. Ortalamalar, 1850 ile 1900 yılları arasını kapsayan sanayi öncesi döneme göre, 1,1 derece daha sıcak ölçüldü.

Örgütün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2020 ve sonrasında, sıcaklardan dolayı aşırı doğa olaylarının yaşanacağı; ‘buzullardaki erime, deniz seviyelerinin yükselmesi, okyanuslardaki ısınma ve asitlenmenin yanı sıra aşırı hava koşulları yaşanabileceği” uyarısında bulunuldu.

Ayrıca iklim değişikliğine bağlı olarak “küresel sıcaklıklardaki artışın korkunç sonuçları” olacağını da dile getirildi.

Her 10 Yıl Bir Öncekinden Daha Sıcak

Avrupa Birliği İklim Değişikliği Gözlemleme Kurumu‘nun (Copernicus), ‘2019 yılının 2016’dan sonra küresel çapta, rekor düzeyde en sıcak ikinci yıl olduğu’ verisini teyit ettiklerini bildiren WMO Direktörü Petteri Taalas, Avustralya’da görülen geniş çaplı yangınlara da atıfta bulunarak, “2020, yoğun hava şartlarının etkisi ve iklim bağlantılı olaylarla 2019’un bıraktığı yerden başladı” diye konuştu.

Taalas, “Ne yazık ki 2020’de ve gelecek on yıllarda atmosferde seragazı salımı da dahil rekor seviyede sıcaklıklara şahitlik edeceğiz” dedi.

WMO açıklamasında, 1980’den bu yana geçen her on yılın bir öncekinden daha sıcak olduğuna işaret edildi.

“Yüzyılın Sonuna Kadar Sıcaklık 3 Derece Artabilir”

Taalas, “Mevcut karbondioksit emisyonu ile, yüzyılın sonuna kadar sıcaklıklar 3 ile 5 derece artabilir” uyarısında da bulundu.

Başta BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) olmak üzere, örgütler ve bilim insanları, Paris Anlaşması’nda da belirtildiği üzere, küresel ortalama sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar en fazla 2 derecede tutulması, ideal olarak 1,5 dereceyi aşmaması; bunun için de karbon emisyonlarının azaltılması gerektiğini belirtiyor.

“Dev Yangınlar Olağan Hale Gelecek”

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi- Hadley İklim Bilimi Merkezi’nden Profesör Richard Betts de Avustralya’daki doğa yangınlarına yol açan iklim koşullarının, bu yüzyıl sonuna kadar dünyada ortalama sıcaklığın 3 derece artması durumunda olağan hale geleceğini öne sürdü.