;
Ekonomi

Dünya Küresel Isınmayı 1,5 Derecede Sınırlandırırsa K​üresel Ekonomi Büyüyecek

Net sıfıra ulaşmanın, gezegeni korumanın yanı sıra uzun vadeli ekonomik faydaları olacak.

Yeni bir araştırmaya göre, dünya küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutabilirse, küresel ekonomi, bu yüzyılın sonuna kadar %2 daha büyük olacak.

Çoğu model, 2100 yılına kadar, ısınma 1,5 derece eşiğine dönmeden önce, dünyanın birkaç yıl veya 10 yıl boyunca bu sınırı aşacağı bir dönemi öngörüyor. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu, mevcut karbonun çok büyük ölçekte üretilmemesini gerektiriyor.

Avusturya araştırma enstitüsü IIASA’nın enerji programı direktörü olan baş araştırmacı Keywan Riahi, modellemeler yaparak, bunun imkansız olabileceğini ve geçici bir aşımın, muhtemelen sel ve orman yangınları başta olmak üzere aşırı hava koşullarını arttıracağını ortaya koydu. Raporda, ekosistemlerde kalıcı hasar oluşmasını önlemek için dünyanın 1,5 derece sınırını aşmaktan tamamen kaçınması gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu. Bunu yaparken, net negatif emisyonlar olarak bilinen ve bir süreci yansıtan atmosferden karbondioksit çıkarmaya daha az ihtiyaç duyulacak.

Almanya’daki Potsdam Enstitüsü’nde iklim etkisi araştırmacısı olan ortak yazar Christoph Bertram, “Önümüzdeki birkaç on yılda, hızlı emisyon kesintilerinin yapılması, net negatif olmaya gerek olmadığı anlamına gelir” dedi.

Gezegeni korumanın yanı sıra, insan faaliyetleri tarafından üretilen seragazı miktarını tamamen ortadan kaldırma hedefi olan net sıfıra ulaşmak, uzun vadeli ekonomik faydalar sağlayacak. Riahi, “Küresel net sıfır sistemine doğru hızlı dönüşümler elde etmek için yapılan peşin yatırım, uzun vadede karşılığını verecek” dedi.

İtalya’daki iklim araştırma grubu CMCC’de kıdemli bir bilim insanı olan başka bir ortak yazar Laurent Drouet’e göre, küresel GSYH %2’den daha fazla büyüyebilir. Drouet, çalışmada kullanılan hesaplamanın, 1,5 derecenin üzerinde daha şiddetli olacak olan iklim değişikliğinin ekonomik zararını içermediğini söyledi.

Çalışma, bu eşiğin altında kalmak için ülkelerin Paris Anlaşması çerçevesinde emisyon hedeflerini iyileştirmeleri gerektiği konusunda uyardı. Raporda, mevcut taahhütlerin azaltım için yavaş bir başlangıç ​​olduğu ve önemli ölçüde artırılması gerektiği belirtildi.

Araştırmaya göre ulaşım sektörü başarının anahtarı. Küresel iklim liderliği grubu C40 Cities’in yakın tarihli bir raporu, hedeflere ulaşmak için küresel toplu taşıma kullanımının 2030 yılına kadar ikiye katlanması gerektiğini söylüyor.

IIASA’nın ortak yazarı ve araştırmacısı Daniel Huppmann, karbonsuzlaştırmayı desteklemek için ulaşımda radikal bir değişiklik çağrısında bulundu.

Huppmann, “Net-negatif emisyon teknolojilerine bağımlılığı azaltmak ve risklerini ve olumsuz toplumsal etkilerini azaltmak için bir mobilite devrimi çok önemli olacak” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi