;
Politika

Deniz Taşımacılığında Karbon Fiyatı Uygulaması Destek Buluyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü, deniz taşımacılığı kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen ve sürdürülebilir alternatif yakıtların kullanımını destekleyecek önlemleri yakın zamanda ele alacak.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) üyeleri, Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin (MEPC) 76. oturumunu 10-17 Haziran tarihlerinde uzaktan gerçekleştirilen toplantılar ile tamamladı. Komite, deniz taşımacılığı kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen ve sürdürülebilir alternatif yakıtların kullanımını destekleyecek önlemleri ele almayı kabul etti.

Marshall Adaları ve Solomon Adaları tarafından teklif edilen denizcilik sektörü için 100$/mt küresel karbon fiyatı teklifi Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Portekiz, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda ve Tuvalu tarafından da desteklendi.

Dünyanın en büyük taşımacılık firması Maersk, yılda 1 milyar tonluk devasa CO2 emisyonuna sebep olan sektörü, sıfır karbonlu yakıtlara kaydırmaya başlamak için150$/mt tutarında daha yüksek bir karbon fiyatını desteklediğini söyledi. Aynı zamanda, dünyanın en büyük petrol ticareti ve gemi kiralama şirketlerinden biri olan Trafigura, deniz taşımacılığında 250$/mt-300$/mt karbon fiyatı belirlemek için doğru zamanın geldiğini söylüyor.

Marshall Adaları ve Solomon Adaları tarafından sunulan karbon fiyatı teklifi, Ekim ayındaki IMO Oturumlar arası Çalışma Grubu toplantılarında görüşülecek. Çok uzun süredir ertelenen, taşımacılık için alternatif yakıtların yaşam döngüsünün nasıl hesaba katılacağı konusu da Eylül ayında ele alınacak.

Uzmanlar deniz taşımacılığı kaynaklı seragazı azaltımının önemli olduğunu vurguluyor: Denizcilik sektörü yılda 1 milyar ton CO2 emisyonuna neden oluyor; toplam küresel emisyonların %3’ünden fazla bir paya sahip.  Uzmanlar, sektörün, Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefine uygun olması için gerekli seragazı azaltım önlemlerini uygulamada geciktiğini, bu nedenle önlem alınmadığı sürece bu emisyonların yükselmeye devam edeceğini belirtiyor.

Environmental Defense Fund, Uluslararası İklim Direktörü Aoife O’Leary “IMO’dan önümüzdeki aylarda sabırsızlıkla beklediğimiz çok şey var. Ancak kısa vadeli önlemler ve siyah karbon konusundaki hedeflerin yetersizliği, gelecekte alınacak önlemlerin çok daha etkili olması ve deniz taşımacılığı emisyonlarını gereken ölçekte azaltmak için daha hızlı uygulanması gerektiği anlamına geliyor. Dünya, bir iklim felaketini önlemek için Paris Anlaşması tarafından belirlenen sıcaklık hedeflerini karşılamalı. Bu yılın içerisinde gerçekleştirilecek IMO toplantıları, Üye Devletlerin denizcilik endüstrisinin iklim etkilerini azaltmaya dair somut ve iddialı çözümler getirmesi için tam zamanı” dedi.