;
Politika

Demokratlar ABD Senatosunun Kontrolünü Ele Geçirdi: İklim Eylemi Olasılığı Arttı

ABD, Georgia’da Salı günü gerçekleşen ikinci tur Senato seçimini kazanan Demokratlar, ABD Senatosundaki yerlerini sağlamlaştırırken, bu sonuç iklim değişikliği planlarında önemli bir güç sağlayabilir.  

NBC News’e göre, Georgia’da Salı günü ikinci tur Senato seçimini kazanan Demokratlar, ABD Senatosundaki kontrolünü sağlamlaştırdı ve Başkan seçilen Joe Biden, bu sayede, göreve geldiğinde iklim değişikliği ve diğer konularda başarabileceklerini önemli ölçüde şekillendirebilir.

Raphael Warnock ve Jon Ossoff’un öngörülen zaferleri, Demokrat Parti’ye 50 sandalye sağlarken Başkan Yardımcısı olarak seçilen Kamala Harris’e eşitlik bozucu bir oy bırakıyor. Şu anki Azınlık Lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell’in yerine çoğunluk lideri olacak ve Schumer, Senato katında ne olacağına karar verecek.

Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen bir Senato olmadan, Biden’ın, iklim değişikliği yasasını geçirmek için daha geniş bir alanı var. Eski başkan yardımcısının iklim eylem taahhüdü, temiz enerji geçişini hızlandıracak, 2035 itibariyle elektrik sektöründen karbon emisyonlarını azaltacak ve 2050 itibariyle net sıfır emisyona ulaştıracak 2 trilyon dolarlık iddialı bir ekonomik planı içeriyor.

Biden’ın iklim planının hedefleri, Çin ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere diğer büyük ekonomiler tarafından belirlenen hedeflerle de uyumlu. Politikaların çoğu Cumhuriyet kontrolündeki bir Senato tarafından engellenebilirdi.

Demokratlar Beyaz Saray ve Senatoyu devralsa bile 2 trilyon dolarlık planı yine de zorlu bir süreç bekliyor. Ancak uzmanlar, önümüzdeki yıllarda daha geniş çapta destek bulabilecek iklim mevzuatının geçmesi konusunda iyimser.

İki partili iklim mevzuatı, diğer şeylerin yanı sıra rüzgar ve güneş enerjisini, karbon yakalamasını ve temiz enerji için vergi teşviklerini hedefleyen politikaları da ele alabilir.

Bazı çevre uzmanları, yeterli sayıda Demokratın ciddi iklim eylemi gerçekleştiremeyeceğinden endişe duyuyor ve iklim savunucularının taleplerini veya diğer ülkelerin eylemlerini karşılamayan daha mütevazı iki taraflı yasalar bekliyor.

Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını ve diğer krizlerle savaşmak için Cumhuriyetçilerle federal, eyalet ve yerel düzeyde çalışmaya kararlı olduğunu söyledi.

Biden, “Georgia’nın seçmenleri dün yankı uyandıran bir mesaj verdiler: Karşılaştığımız krizlerle ilgili harekete geçmek istiyorlar ve bunu hemen şimdi istiyorlar. COVID-19, ekonomik yardım, iklim, ırksal adalet, oy verme hakları ve çok daha fazlası için hareket etmemizi istiyorlar ama birlikte hareket etmemizi” dedi.

Biden 20 Ocak’ta yemin etmesinin ardından ABD’yi, yaklaşık 200 ülke arasında beş yıl önce oluşturulmuş küresel bir anlaşma olan Paris İklim Anlaşması’na yeniden dahil edecek. Başkan Donald Trump, Kasım ayında ABD’yi anlaşmadan resmen geri çekmişti.

Biden yönetimi ayrıca, Trump’ın enerji konusundaki idari emirlerinin büyük bir kısmını iptal edecek.

Ek olarak, Biden’in en erken beklenen idari emirlerinden biri, her devlet kurumunun ve departmanının iklim değişikliği ile mücadele etmesini gerektirecek.

DNC Çevre ve İklim Krizi Konseyi’nin kurucusu Michelle Deatrick yaptığı açıklamada “İklim krizi gelmiyor. Şu an zaten burada” dedi.

Deatrick, “Başkan olarak seçilen Biden ve kurduğu yönetim bunu anlıyor ve harekete geçmeye hazır ve şimdi, Georgia’daki pek çok kişinin harika çalışması sayesinde, bu krize yönelik mantıklı ve gerekli çözümlere giden yol çok daha kolay hale geldi” diye konuştu.