;
Ekonomi Politika

Danimarka: “2030 Hedefine Yüzde 70 Emisyon Azaltımı ile Ulaşabiliriz”

Danimarka yeni açıkladığı iklim planında karbondioksit emisyonlarını 10 yıl içinde % 70 oranında azaltabileceğini ve refah seviyesini artırabileceğini belirtti.

Danimarka dün (29.10.2020) 2030 iklim hedefine, emisyonlarında dünyadaki en iddialı hedeflerden biri olarak, %70 azaltım yaparak ulaşabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl, meclisteki partiler, Danimarka’nın seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %70 veya 10 yıl içinde yaklaşık 20 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oranında azaltmasını taahhüt eden bir yasayı kabul ettiler.

Salı günü yayımlanan iklim planında ise hükümet, yeşil teknolojilere geçisin yıllık maliyetinin 2030 itibarıyla 16 ila 24 milyar Danimarka kronu (2.5 – 3.7 milyar dolar) getiri sağlayarak gayri safi yurtiçi hasılayı %0.7 ila %1.0 artırabileceğini öngördü.

İklim Bakanı Dan Joergensen, “İddialı iklim hedeflerimiz maliyetsiz değil; ancak akıllıca bir yaklaşımla, hem iklimi hem de refahı karşılayabilmemiz için fatura küçültülebilir ve yönetilebilir” dedi.

Hükümet, geçen yıl başlatılan girişimlerin yaklaşık 5 milyon ton karbondioksite eşdeğer azaltım sağlayacağını söyledi.

Hükümet, şirketler arasında popüler olmayan karbon emisyonları üzerindeki vergilerin bu yıl içinde müzakere edileceğini söyledi.

Hükümetin bağımsız bir danışman olan Danimarka İklim Değişikliği Konseyi, Danimarka’nın hedefine ulaşması için mevcut karbon vergisinin ciddi bir oranda artırılmasını tavsiye ediyor.