;
Ekonomi

Daha Sıkı İklim Politikaları Fosil Yakıtlarla İlişkili Sektörlere Büyük Darbe Vuracak

Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik atılacak adımlar ve daha sıkı iklim politikaları fosil yakıt ile bağlantılı şirketlerin değerini yaklaşık 2.3 trilyon dolar düşürebilir.

Haber: Ron Bousso

Çeviren: Çisil Sevinç

Bir yatırımcı grubunun raporuna göre, hükümetlerin 2025’e kadar gerçekleştireceği sıkı iklim düzenlemeleri, fosil yakıt üreticisi şirketlerden tarımla uğraşanlara ve araba imalatçılarına kadar birçok endüstriden şirketin değerinden 2.3 trilyon dolar düşürebilir.

Ülkelerin 2015 Paris Anlaşması’yla küresel ısınmayı sınırlayan yükümlülükleri yerine getirmekteki çabaları ile birlikte, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik kuralların önümüzdeki yıllarda hızlandırılması bekleniyor.

Raporda söylendiği üzere herhangi bir ani politika değişimi 86 trilyon dolarlık varlıkları yöneten bir grup temsilci yatırımcıyı büyük bir riske atacak.

Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI) yöneticisi Fiona Reynolds, “İklim değişikliği gerçekliğiyle yüzleştikçe sosyal baskı yükseliyor ve düşük karbon çözümleri ucuzlaşıyor. Hükümetleri eyleme geçmeye zorlamadan, dünyanın uyur-gezer bir şekilde sıcaklık yükselmesine sürüklenmesi son derece olanaksız” şeklinde konuştu. Reynolds, bunun sisteme ve varlıklara devasa bir tehdit oluşturduğunu da ifade etti.

Raporun açıkladığı üzere, günümüzdeki değerinin üçte birlik payını kaybetme riskiyle sektörler arasında en çok etkilenecek olan fosil yakıt sektörü olacak. Fosil yakıtlar küresel seragazı emisyonlarının üçte ikisini oluşturuyor.

2027 yılının petrol taleplerini öngören rapora göre, kömür fabrikaları değerlerinin %44’ünü kaybedebilir, dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinin pazar paylarının %31’i de tehlikede.

Analize göre aşırı bir senaryoda, iShares MSCI ACWI ETF (ACWI.O) gibi kapsamlı endeks bazlı yatırımların %4.5 oranında düşüşü ya da 2.3 trilyon dolarlık bir değer kaybı söz konusu olabilir.

Bu değişim aynı zamanda bazılarına da kazandıracak. Rapora göre, otomobil üreticileri elektrikli taşıtlara ve düşük karbon enerjisi kullanan elektrik hizmetleri firmalarına yüksek oranda yatırım yaptı ve bu yatırımların değeri iki katından fazlasına kadar çıkabilir.

Rapor, COP25 olarak da bilinen Madrid’teki 2019 BM iklim değişikliği konferansında dünya liderlerinin buluşmasıyla eş zamanlı olarak yayımlandı.