;
Bilim

Daha Güçlü bir El Niño Antarktika Buzunun Geri Dönüşü Olmayan Erimesini Hızlandırabilir

el nino

Yeni çalışma, El Nino’nun “çift olumsuz” etkiye sahip olabileceğini; aşırı hava koşullarının kötüleşmesine ve deniz seviyesinin yükselmesinin hızlanmasına yol açabileceğini gösteriyor.

Avustralya’nın önde gelen hükümet bilim ajansı The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’ın (CSIRO) araştırmasına göre, küresel ısınma nedeniyle daha güçlü El Niño olayları, Antarktika buz tabakası ve sahanlığının geri dönüşü olmayan erimesini ve deniz seviyelerinin yükselmesini hızlandırabilir.

Gezegen ısındıkça aşırı sıcak El Niño olaylarının ve soğuk La Niña olaylarının daha sık hale gelmesi bekleniyor.

CSIRO araştırmacıları tarafından yönetilen ve Nature Climate Change dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, daha güçlü El Niño olaylarının güney kıtayı çevreleyen okyanusta muhtemelen farklı etkilere sahip olduğunu buldu.

31 iklim modelinin incelenmesi, daha güçlü El Niño’nun kıta sahanlığı boyunca batıdan esen rüzgarlar daha az yoğun hale geldikçe yüzeydeki ısınma hızını yavaşlatırken daha derin okyanus sularının ısınmasını hızlandırabileceğini buldu.

CSIRO’daki baş araştırma bilimcisi ve çalışmanın baş yazarı Dr Wenju Cai, bu durumun buz tabakasının ve sahanlığının daha hızlı erimesine yol açacağını söyledi. Çalışma, erimenin ne kadar hızlı gerçekleşebileceğine bakmadı.

Antarktika buz tabakasının, tamamen eridiğinde küresel deniz seviyesini yüzyıllar boyunca 70m yükseltmeye yetecek kadar yaklaşık 30 milyon kilometreküp buz içerdiği tahmin ediliyor.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1 derecenin üzerine çıktığını ortaya koydu. Bu, Batı Antarktika buz tabakasını kademeli olarak çökerterek deniz seviyesinin hızla yükselmesine yol açabilir.

Cai, “Bu yeni araştırma, daha güçlü El Niño’nun Antarktika sahanlığında derin suların ısınmasını hızlandırabileceğini, buz sahanlıklarının ve tabakalarının daha hızlı erimesini sağlayabileceğini gösteriyor. Modellememiz ayrıca, bu işlem sırasında yüzen deniz buzunun kenarlarındaki ısınmanın yavaşladığını ve yüzeye yakın deniz buzunun erimesini yavaşlattığını da ortaya çıkardı” dedi.

Cai, sonuçların, daha güçlü El Niño’nun aşırı hava koşullarının kötüleşmesine (doğu Avustralya’da ısı, kuraklık ve orman yangını riski ve Kaliforniya, Peru ve Şili’de seller olması riski) yol açacağı ve deniz seviyesinin yükselmesini hızlandıracağı için “çifte vurucu” bir etkiye sahip olabileceğini gösterdiğini söyledi.