;
Politika

COP28’e Rekor Sayıda Fosil Yakıt Lobicisi Katıldı

fosil yakıt lobisi

Küresel sıcaklıkların ve seragazı emisyonlarının rekorlar kırdığı yılda, önceki yıllara kıyasla çok daha fazla sayıda fosil yakıt lobicisine BM iklim müzakerelerine erişim izni verildi.

Büyük Kirleticileri Dışarı Atın (KBPO) koalisyonunun son analizi, iklim müzakerelerine erişim izni verilen fosil yakıt lobicilerinin sayısında endişe verici bir artış olduğunu ortaya koydu. Dünyanın en büyük kirleticilerinden bazılarını temsil eden 2456 lobiciye, bu yılki kritik müzakerelere katılmak üzere akreditasyon verildi; bu, önceki yıla göre dört kat artış anlamına geliyor.

Küresel sıcaklıkların ve seragazı emisyonlarının rekorlar kırdığı yılda, önceki yıllara kıyasla çok daha fazla sayıda fosil lobicisine BM iklim müzakerelerine erişim izni verildi. Küresel Güney ülkeleri ve STK’lar, bu lobici akınına karşı, kirleticilerin müzakerelerden kovulmasına yönelik çağrı yaptı.

Fosil yakıt lobicilerinin sayısı, iklim krizine karşı en savunmasız 10 ülkenin toplam delegelerinden (1509) daha fazla. Bu da sektörün iklim krizinin ön saflarında yer alan topluluklar üzerindeki hakimiyete işaret ediyor.

Önemli sayıda lobicinin ticari derneklerle ilişkisi var. Cenevre merkezli Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) bu gruba liderlik ediyor ve aralarında Shell, TotalEnergies ve Equinor’un da bulunduğu 116 temsilci getiriyor.

Fosil yakıt lobicilerinin yerli halklarının temsilcilere göre (316) yedi kat daha fazla giriş izni alması, eşitsizliği gözler önüne seriyor. Bu da sanayi çıkarlarının iklim krizinin ön saflarda yer alan topluluklara göre endişe verici bir şekilde önceliklendirilmesi demek.

KBPO koalisyonu, bu bulgulara yanıt olarak, BM iklim kurumunu ve hükümetlerini, DSÖ’nün tütün endüstrisi düzenlemesine benzer, iklim müzakerelerinin Büyük Kirleticilerin etkisinden korunmasını sağlayan sağlam bir Sorumluluk Çerçevesi oluşturmaya çağırıyor.

Ortaya konan rakamlara dair açıklama yapan Start:Empowerment’dan Alexia Leclercq “Gerçekten Shell’in, Chevron’un ya da ExxonMobil’in bu görüşmeleri pasif bir şekilde gözlemlemeleri için lobiciler gönderdiğini mi düşünüyorsunuz? Havasını ve suyunu kirlettikleri toplulukların yararına iklim çözümleri mi geliştirecekler? Büyük Kirleticilerin zehirli varlığı bizi yıllardır çıkmaza soktu ve fosil yakıtları yerin altında tutmak için gereken yolları ilerlemekten alıkoydu. COP28’in iklim gerçekliğinin değil, iklimin inkârının sisiyle gölgelenmesinin nedeni onlar” dedi.