;
Politika

COP28’de Binler Filistin ve İklim Adaleti için Yürüdü

COP28

COP28’deki iklim adaleti yürüyüşü, Filistin’e özgürlük talepleriyle gerçekleştirildi. Aktivistler, “iklim adaleti insan hakları sorunudur” diyerek İsrail’in Filistin’i işgalini bir an önce sonlandırmasını talep etti.

İklim adaleti yürüyüşü, BM polisinin aldığı sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde COP28’deki mavi alanda gerçekleşti. Aktivistler İsrail’in Filistin işgalini bir an önce sonlandırmasını ve ateşkes ilan edilmesini talep ederken, “İklim adaleti insan hakları sorunudur” diye seslendi.

War on Want’ın yöneticisi olan iklim adaleti kampanyacısı Asad Rehman yürüyüşe dair şunları söyledi: “Güçlü ülkeler BM’ye ateşkes çağrılarımızı durdurması için baskı yapıyor. Ancak ateşkes çağrısı yapmak için BM alanından daha iyi bir yer olamaz” dedi.

BM, sivil toplumun seslerini kısıtladığı için Glasgow’daki COP26’da ilk kez ağır eleştirilerle kalmıştı. Geçtiğimiz yıl da COP27’de Mısır’daki protesto yasakları nedeniyle yürüyüş BM alanı olarak kabul edilen mavi alanda yapılmıştı.

Yürüyüşte, İsrail’in doğu sınırındaki Ürdün Nehri ile batıda Akdeniz arasındaki topraklara atıfta bulunan “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganı BM tarafından yasaklandı. Filistinliler bunun Siyonizm’i reddeden bir özgürlük sloganı olduğunu iddia ediyor. İsrail ise bunu antisemitik olarak nitelendirdi.

Uluslararası kampanya grubu İklim Eylem Ağı’na liderlik eden Tasneem Essop, ateşkes çağrısı yapan protestoları kısıtlama baskısının BAE’den gelmediğini söyledi.