;
Politika

COP28’in Ev Sahibi BAE’nin İklim Hedefi “Yetersiz”

COP28 ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bir bağımsız araştırma grubu tarafından iklim hedeflerinde “yetersiz” olarak değerlendirdi. Bu değerlendirme hakkında konuşan BAE iklim bakanı gelecek sene iklim hedeflerini güncelleyebileceklerini belirtti.

BAE, yaz aylarında iklim taahhüdünü daha iddialı hale getirdi ve 30 Kasım – 12 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek iklim zirvesi öncesinde diğer ülkelerin de iklim taahhütlerini geliştirmelerine yönelik çağrıda bulundu.

Bağımsız bir araştırma grubu olan İklim Eylemi Takipçilerine (CAT)  göre ülkenin yeni taahhüdü, iklim değişikliğini sınırlamak için gereken keskin düşüşe zıt şekilde, 2030’a kadar karbondioksit emisyonlarını artırmaya devam edecek. CAT, önceki taahhüdü “son derece yetersiz” olarak değerlendirmişti.

BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Mariam Almheiri, ulusal iklim planlarına atıfta bulunarak gazetecilere, “Son derece yetersiz’den yetersiz’e geçmiş olduk. Doğru yönde atılmış bir adımdı, ancak hala daha fazlası için çalışıyoruz” dedi ve ekledi: “Muhtemelen gelecek yıl başka bir Ulusal Katkı Beyanı duyabiliriz.”

“Unutmayın, bir çöldeyiz. Bir de maruz kaldığımız yüksek sıcaklıkları düşündüğünüzde, yaşamak ve içinde bulunduğumuz çevreye uyum sağlamak hiç kolay değil. Hedeflerimizin üzerine bu koşulları da hesaba katmalısınız” diyen Almheiri, yaşam pahalılığının iklim hedeflerine ulaşmada bir etken olduğunu ifade etti.

CAT’i oluşturan araştırma enstitülerinden biri olan Climate Analytics’ten Sarah Heck, Temmuz ayında, BAE’nin yenilenebilir enerjiye 54 milyar dolarlık yatırım yapma planlarının olumlu olduğunu, ancak bu miktarın ulusal petrol şirketi ADNOC‘un petrol ve gaz genişlemesi için üç kat daha fazla yatırım yapma planları karşısında göz ardı edilecek kadar küçük kaldığını söyledi.

Nükleer enerji ve güneş enerjisine yapılan yatırımlar, BAE’nin 2030’a kadar enerjisinin %30’unu temiz kaynaklardan elde etme hedefine ulaşmak için iyi bir yol izlediği anlamına geliyor. Ancak CAT, fosil yakıt kullanımı azalmazsa bu durumun BAE’yi genel iklim hedeflerinde belirlenen sınırı aşmaktan alıkoyamayacağının altını çizdi.