;
Politika

COP28 Başkanı Al Jaber: İklim Müzakerelerine Büyük Bir Sorumluluk ile Yaklaşıyoruz

COP28 Başkanı

BAE’nin iklim elçisi ve COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, bu yıl içinde zirveye ev sahipliği yapacak ülkesinin göreve alçakgönüllülük, sorumluluk ve aciliyetle yaklaştığını söyledi.

Devletin petrol devi ADNOC’un CEO’su ve COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, ülkesinin ev sahipliği yapacağı iklim müzakerelerine büyük bir sorumlulukla yaklaştığını söyledi. Al Jaber, “Bu bir çıkar çatışması değil. Enerji sektörünün dünyanın ihtiyaç duyduğu çözümler konusunda herkesin yanında çalışması hepimizin ortak çıkarına. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), devreye girmeye hazır” dedi.

Jaber’in bu yılki iklim zirvesine liderlik etmek üzere atanması, aktivistlerin büyük endüstrinin dünyanın küresel ısınma krizine verdiği tepkiyi gasp ettiğine dair endişelerini artırdı.

Önemli bir OPEC petrol ihracatçısı olan BAE, 2022’de Mısır’dan sonra iklim konferansına ev sahipliği yapacak ikinci Arap devleti olacak.

BAE ve diğer Körfez enerji üreticileri, karbondan arındırma taahhütlerinde bulunurken hidrokarbonların enerji güvenliğinde rol almaya devam edeceği gerçekçi bir enerji geçişi çağrısında bulundu.

ADNOC CEO’su olmadan önce Abu Dabi yenilenebilir enerji firması Masdar’ın kurucu CEO’su olan Jaber, “Yenisini inşa etmeden önce mevcut enerji sisteminin fişini çekemeyiz. Karbon ayakizlerini en aza indirmeliyiz, sadece yatırım yapmalıyız. Karbon yoğunluğunu azaltmaya devam ediyoruz” diye ekledi.

Jaber ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin enerji geçişi konusunda adaletsizliklerle karşılaştığını söyledi ve COP27’de onaylanan kayıp ve zarar fonunu tam olarak faaliyete geçirmek için gereken sermayeye işaret etti.

Fon, geçen yılki Mısır zirvesinde gelişmekte olan ülke müzakerecileri için bir dönüm noktası olarak karşılandı, ancak iklim aktivistleri o zamandan beri fona para aktarılmaması nedeniyle şikayetçi.

Al Jaber, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefini canlı tutmanın yanı sıra enerji yoksulluğunu ortadan kaldırmanın da gerekli olduğunu söyledi.