;
Politika

COP28 Başkanı Al Jaber: “Dünya İklim Hedeflerine Ulaşmakta Başarısız”

COP28

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika İklim Zirvesi’nde yaptığı açıklamada dünyanın iklim hedeflerine ulaşmada başarısız olduğunu söyledi.

Yaklaşan COP28 zirvesinin başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, Afrikalı liderlerin adaletsiz olduğunu söyledikleri uluslararası iklim finansmanı sisteminde değişiklik çağrısında bulunması üzerine, dünyanın iklim değişikliği hedeflerine ulaşma yarışını kaybettiğini söyledi.

Kasım ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılacak zirveye başkanlık edecek olan Sultan Al Jaber’in bu sert değerlendirmesi, Birleşmiş Milletler’in ulusların iklim hedeflerinde hangi noktada olduğuna ilişkin bir değerlendirme olan ilk “küresel durum değerlendirmesini” yayımlamasından önce geldi.

Aynı zamanda Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin de başkanı olan Jaber, Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Afrika İklim Zirvesi’nin açılışında delegelere şunları söyledi: “İhtiyacımız olan sonuçları, ihtiyacımız olan zamanda elde edemeyebiliriz.”

Pazartesi günü başlayan zirve, Afrika’nın iklim değişikliğine cevap verebilmesi adına gereken finansmanın harekete geçirilmesine odaklanıyor.

Araştırmacılara göre Afrika, iklim değişikliğinin en şiddetli etkileri ile karşı karşıya olmasına rağmen, ihtiyaç duyduğu finansmanın yalnızca %12’sini alıyor.

Zirvenin ilk günü sürdürülebilir kalkınma projelerine ve karbon kredilerine yüz milyonlarca dolarlık yatırım taahhüdü verilirken, ikinci günde Jaber, BAE’nin 2030’a kadar Afrika’da 15 GW temiz enerji geliştirmek için 4,5 milyar dolar taahhüt ettiğini duyurdu.

Afrika’nın halihazırdaki yenilenebilir kapasitesi ise 60 GW.

Almanya 60 milyonu Kenya’daki yeşil hidrojen projesi için olmak üzere toplamda 450 milyon euro finansman sağlayacağını duyurdu. ABD ise iklim değişikliğine uyum ve gıda güvenliği çabalarını desteklemek için 30 milyon dolar taahhüt etti.

Afrikalı yetkililer, yatırımların memnuniyetle karşılandığını ancak kıtanın finansman ihtiyaçlarının karşılanmasının, özellikle hükümetlerin yüksek borç yükü göz önüne alındığında, küresel iklim finansmanı mimarisinde bir dönüşüm gerektireceğini söylüyor.