;
Politika

COP28 Başkanı Al Jaber: Adnoc Petrole Yatırım Yapmaya Devam Edecek

COP28

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, CEO’su olduğu Adnoc’un fosil yakıtlara olan talebi karşılaması gerektiğini söylerken, “benzeri görülmemiş” COP anlaşmasını da övdü.

COP28 iklim zirvesinin başkanı, fosil yakıtlardan “uzaklaşmaya” yönelik küresel bir anlaşmayı koordine etmesine rağmen, CEO’su olduğu petrol şirketi petrol ve gaz üretimine rekor yatırım yapmaya devam edecek.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal petrol ve gaz şirketi Adnoc’un da CEO’su olan Sultan Al Jaber, Guardian’a şirketin fosil yakıt talebini karşılaması gerektiğini söyledi.

“Benim yaklaşımım çok basit: Sorumlu, güvenilir bir düşük karbonlu enerji tedarikçisi olarak hareket etmeye devam edeceğiz ve dünyanın en düşük maliyetle en düşük karbonlu varillere ihtiyacı olacak” dedi. Al Jaber, Adnoc’un hidrokarbonlarının diğer kaynaklara göre daha verimli ve daha az sızıntıyla çıkarıldıkları için daha düşük karbonlu olduğunu da iddia etti.

“Unutmayın, günün sonunda artan küresel enerji gereksinimlerinin karşılanmasına ne tür bir enerji kaynağının yardımcı olacağına karar verecek ve dikte edecek olan şeyin taleptir” diye ekledi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin, dünyanın, küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece ile sınırlarken ve bu yolda net sıfır hedefine ulaşırken, hala küçük miktarda fosil yakıta ihtiyaç duyacağı yönündeki bulgularına değindi.

Al Jaber, yatırım planlarının 1,5 derece sınırı dahilinde uygulanabilir olduğunu söyledi. “Dünyanın düşük karbonlu ve düşük maliyetli petrol ve gaza ihtiyacı devam ediyor” dedi ve ekledi: “Talep durduğunda bu tamamen farklı bir hikayeye dönüşebilir. Şu anda yapmamız gereken, yeni enerji sistemini kurarken mevcut enerji sistemini de karbondan arındırmak.” Adnoc, yedi yıl boyunca petrol ve gaz alanında 150 milyar dolarlık bir yatırım planlıyor ve Al Jaber, bunun üretimi artırmak yerine mevcut üretim seviyelerini koruyacağını söyledi. Adnoc’un potansiyel fosil yakıt çıkarma potansiyelinin çoğundan vazgeçtiğini söyledi.

Zirveden sonra verdiği özel röportajda “Dünyanın en büyük beşinci petrol rezervine sahibiz ancak bu kaynakları kullanmıyoruz” dedi.

Yaklaşık 200 ülkeden temsilci, COP28 iklim zirvesinde, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama konusunda anlaşmaya varmıştı. Türünün ilk örneği olan bu anlaşma, petrol çağının sona ereceğinin sinyali olarak yorumlanmıştı.