;
Politika

COP28 Başkanı: “1,5 Derece Umutlarını Canlı Tutacak Anlaşma Ulaşılabilir Durumda”

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, iklim finansmanı ve politikalarında son haftalardaki ilerlemenin “benzeri görülmemiş bir sonucun” mümkün olduğu anlamına geldiğini söyledi.

BM COP28 iklim zirvesinin başkanı, küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlandırma umutlarını canlı tutacak “benzeri görülmemiş bir sonuca” ulaşılabileceğini söyledi. Sultan Al Jaber’e göre, Suudi Arabistan bile olumlu taahhütlerde bulunabilir.

Perşembe günü Dubai’de başlayacak zirve öncesinde, COP28’in sonuç metninin temel yönleri üzerinde önemli ilerlemeler kaydedildi: Ülkeler en savunmasız topluluklar için bir fon planı üzerinde anlaşmaya vardı ve iklim finansmanı konusunda önemli bir dönüm noktasına ulaşıldı.

Guardian’a konuşan Al Jaber’e göre, olumlu ivme, dünyanın 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik bilimsel tavsiyeleri karşılayacak “sağlam bir yol haritası” üzerinde anlaşabileceği anlamına geliyor: “Tedbirli bir şekilde iyimser olmam gerekiyor. Fakat bugün, hepimizin umduğu benzeri görülmemiş bir sonuca ulaşmamızı sağlayacak kaldıraçlara sahibim.”

Al Jaber ayrıca dünyanın 1,5 derece hedefini ulaşılabilir tutacak 2030 yol haritasına ilişkin sağlam bir anlayışı kabul etmesini sağlamanın tek hedefi olduğunu da belirtti.

Zirveye 70 binden fazla delegenin katılması bekleniyor. 198 ülkeden bakanlar ve üst düzey yetkililer, küresel sıcaklıkları sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde tutmak için seragazı emisyonlarının acilen nasıl azaltılacağı konusunda anlaşmaya varmaya çalışacaklar.

Al Jaber aynı zamanda BAE ulusal petrol şirketi Adnoc’un da CEO’su. İklim eylemcileri bunu bir çıkar çatışması olarak kınadı, ancak Al Jaber bunun, BAE’nin yakın müttefiki ve ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan da dahil olmak üzere diğer petrol üreticileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olacağı konusunda ısrar etti.

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki taraflar konferanslarında (COP) uzun süredir engelleyici bir unsur olarak görülüyor.

Al Jaber, Suudi Arabistan hükümetinin “COP28’de en iddialı iklim eylemi sonucunu elde etmeye yönelik eylem çağrısına anlayışlı davrandığını” söylerken, bahsi geçen yeni taahhütlerin gelme olasılığı bulunduğunu söyledi: “Tüm iklim alanlarında işbirlikçi bir şekilde çalışıyorlar. Büyük bir istekle zirveye katılacaklar.”

COP28 Başkanı, iki haftalık konferansın nihai sonucunda fosil yakıtlar konusunun tam olarak nasıl ele alınacağı konusunda hâlâ soruların bulunduğunu belirtti.

Bazı ülkeler fosil yakıtların “aşamalı olarak sonlandırılması”nı isterken, diğerleri direniyor. Karbon yakalama ve depolama teknolojisi olmadan kullanılan kömür, petrol ve gazın kademeli olarak azaltılmasına yönelik uzlaşma taahhüdü de bazıları tarafından mümkün görülüyor.

Al Jaber şunları söyledi: “Tüm tarafları, 1,5 dereceyi ulaşılabilir tutarken fikir birliği ve ortak zemini sağlayacak şekilde fosil yakıtı müzakere edilen sonuç metnine nasıl dahil edebileceğimizi görmek ve değerlendirmek için işbirliği içerisinde çalışmaya davet ediyorum.”