;
COP27 Politika

COP27’de Hedef Bugün Anlaşmaya Varmak

cop27

COP27’de müzakereciler anlaşma yapmak için tekrar bir araya geliyor.

Para konusundaki ısrarlı anlaşmazlıklar iki haftalık görüşmeleri uzatmaya zorladığı. Müzakereciler bugün Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinde anlaşmaya varmak için çalışacaklar.

İklim diplomasisinde önemli bir figür olan ABD Özel İklim Elçisi John Kerry, Çin, AB, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden mevkidaşlarıyla günlerce süren ikili yüz yüze görüşmelerinin ardından COVID-19 testi pozitif çıktı.

Cuma günü sona ermesi planlanan konferansın sonucu, Avrupa’daki bir savaş ve yaygın tüketici enflasyonu uluslararası dikkatleri dağıtırken, yaygın olarak iklim değişikliğiyle mücadelede küresel kararlılığın bir testi olarak görülüyor.

Dün sabah yayımlanan sonuç taslak metninde, zirvedeki en çekişmeli konulardan biri olan, yıkıcı iklim olaylarına maruz kalan gelişmekte olan ülkelere fon sağlamayı hedefleyen “kayıp ve zarar” mekanizması finansmanına dair bir çözüm ortaya koymadı. Bunun yerine, delegelerin konu üzerinde hâlâ fikir birliğini varmak için çalıştığı belirtildi.

Cuma gününün erken saatlerinde Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB’nin kendi adına kayıp ve zarar fonu kurmayı kabul etmesini sağlayacak bir teklif sundu.

Teklif, bir fon kurulmasını talep eden gelişmekte olan ülkelerden oluşan G77 grubu ile yapılan görüşmeden sonra duyuruldu.

Ancak gelişmekte olan ülkelerin, AB’nin finansmanın Çin de dahil olmak üzere geniş bir ülke tabanından gelmesi ve yardımdan yalnızca “en savunmasız ülkelerin” yararlanması yönündeki şartını kabul edip etmeyeceği belirsiz.

Müzakereciler, hâlâ daha ABD ve Çin’in nasıl bir cevap vereceğini öğrenmek üzere bekliyorlar.

AB ve İngiltere de dahil olmak üzere bazı ülkeler, Mısır’daki genel anlaşmanın daha iddialı iklim eylemine sahip olması için ulusal iklim eylem planlarının güçlendirilmesini talep etti.

Hindistan da dahil olmak üzere bazı ülkeler, nihai anlaşmanın yalnızca kömür yerine tüm fosil yakıt kullanımının azaltılmasını bekliyor. Bu, özellikle Afrika’daki kaynak zengini ülkelerin direndiği bir fikir.

COP27’de, mevcut yaklaşık 200 ülkenin tamamının desteğiyle bir anlaşma sağlanmalı.