;
COP27 Politika

“COP27 Fosil Yakıtlardan Çıkış Şansını Kaçırdı”

COP27

COP27’de kayıp ve zarar mekanizması finansmanı için baskı yapan bazı ülkeler, fosil yakıtları aşamalı olarak azaltma konusundaki dili zayıflatmaya çalıştı.

Hükümet yetkilileri, fosil yakıt üreticilerinin COP27 iklim müzakerelerinde Mısır’ın tavrından yararlandığını ve lobilerinin aceleye getirilen nihai müzakerelerde etkili olduğunu söyledi.

Uzmanlar, bir doğalgaz ihracatçısı ve sık sık Körfez petrol üreticilerinden fon alan ev sahibi ülke Mısır’ın bundan kısmen sorumlu olduğunu, ancak Ukrayna’daki savaşın ve müteakip Avrupa enerji krizinin de etkisi olduğunu söylediler.

Mısırlı yetkililer, önceliklerinin müzakereler için elverişli bir ortam sağlamak ve tarafsız bir arabulucu olarak hareket etmek olduğunu söylediler. Başkanlık ise, fosil yakıt üreticilerine sempatik davranıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında zirveye katılan yaklaşık 200 ülkeye atıfta bulunan açıklamada, “COP27’deki nihai karar, tüm UNFCCC taraflarının fikir birliğine vardığı girdilerin bir derlemesidir” dendi.

Avrupa ülkeleri Rus gazının yerini doldurmaya çalışıyor. Bu nedenle çevre STK’larının ve bilim insanlarının, hükümetlere ve şirketlere yönelik petrol ve gazı yer altında bırakılması talebi bu yıl daha az ilgi gördü.

Norveç’in İklim ve Çevre Bakanı Espen Barth Eide, “Sonuç metni, daha çok fosil yakıtlara hitap ediyor” derken, yeni kayıp ve zarar fonu için en çok baskı yapan bazı ülkelerin aynı anda fosil yakıtları aşamalı olarak azaltma konusundaki dili zayıflatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Bu ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Rusya gibi, ekonomileri büyük ölçüde fosil yakıtlara dayananlar bulunuyor.

COP27 metni, fosil yakıtların kademeli olarak azaltımını desteklemek yerine, “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılmasına ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarından aşamalı olarak çıkılmasına yönelik çabaları” hızlandırmayı hedefledi. Aynı ifadeler COP26’da da yer almıştı.

Aynı zamanda “düşük emisyonlu ve yenilenebilir enerji” için yeni bir referans içeriyordu. Mısır Başkanlığı, dilin tüm taraflarca benimsenen ve emisyonları azaltmak için hidrojen kullanımını içeren “adil geçiş”in bir kısmını yansıttığını söyledi.

Mısır’ın COP27 Başkanı Sameh Shoukry, “belirli çevrelerde hayal kırıklığı” olduğunu kabul etti, ancak anlaşmadan sonra gazetecilere verdiği demeçte, “tek bir taraf tüm hedeflere ulaşamaz ve bu, ulaşılabilenin değerinden bir şey eksiltmez” dedi.