;
Politika

COP26’ın Yeni Başkanı: Alok Sharma

Claire Perry O’Neill’ın görevden alınmasının ardından Alok Sharma COP26’ın yeni başkanı olarak atandı.

Alok Sharma 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26) yeni başkanı seçildi. Sharma aynı zamanda Ticaret Bakanı olarak atandı.

İklim zirvesinin bu yılın Kasım ayında Glasgow’da yapılması bekleniyor. Sharma’nın atanması, eski başkan Claire Perry O’Neill’in tartışmalı bir şekilde görevden alınmasından sonra gerçekleşti.

İklim değişikliği ile mücadele etmek için tasarlanmış küresel bir anlaşma olan Paris Anlaşması çerçevesinde bu yıl, iklim eyleminin hızının artırılması talep ediliyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ülkeler, gezegeni ısıtan gazların emisyonlarını azaltmak için geliştirilmiş ve güncellenmiş ulusal planlar sunmalı. Ancak bu zamana kadar çok az ülke bunu gerçekleştirdi ve isteksiz hükümetleri politikalarını değiştirmeleri konusunda ikna etmenin son derece zor bir görev olması bekleniyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Sharma, daha iddialı küresel eylemlerde bulunulmasına yönelik “durdurulamaz bir ivme” olduğunu belirtmişti. Önümüzdeki aylar ise Sharma’nın bunu gerçekleştirmeye yardımcı olup olamayacağını ortaya çıkaracak.

Christian Aid’den Kat Kramer, iklim görüşmelerini yönetmenin, “sürecin sonlarına doğru” yeni atanan bir isimle daha da zorlaşan “hassas ve ciddi bir görev” olduğunu söyledi. Kramer, güvenilir bir ev sahibi olmak için İngiltere’nin 2050 net sıfır hedefi hakkında övünmekle kalmayıp, emisyonlarını azaltma çabalarını hızla artırması gerektiğini belirtirken “Hedef, ancak kısa vadeli dekarbonizasyonu teşvik ediyorsa değerli olur ve şimdiye kadar görünen o ki bu planlar bir elin parmaklarını geçmiyor” dedi. Kramer yine de Sharma’nın Ticaret Bakanı da olması nedeniyle ev sahibi ülkenin bu konuda elinin güçlendiğini ifade etti.

Düşünce kuruluşu Power Shift Africa’da görev alan ve BM müzakerelerinin uzun süredir gözlemcisi olan Mohammed Adow, Sharma’nın görevine zirveye bu kadar az bir zaman kala başlayacağı için endişeli olduğunu söyledi ve ekledi: “COP’un başarısız olmamasını sağlamak için hükümetin ve diplomatik hizmetlerin tüm kaynaklarına ihtiyacı olacak.”

COP26’ın eski başkanı Claire Perry O’Neill ise atamayı memnuniyetle karşıladı. O’Neill konu ile ilgili attığı tweetinde: “Alok, meydan okuma ile çabucak başa çıkacağından emin olduğum çok iyi bir insan” dedi.

Sharma, geçen ay İngiltere-Afrika yatırım zirvesinde yaptığı konuşmada iklim değişikliğinin “yadsınamaz etkileri”nden bahsetmişti. Sharma, “İklim değişikliğinin devasa yükü tüm dünyada eşit veya adil bir şekilde paylaşılmayacak. Gelişmekte olan birçok ülke iklim krizinin neden olduğu yükü şimdiden taşıyor” diye konuşmuştu.