;
Politika

COP26 Koronavirüs Nedeniyle Tekrar Ertelenebilir 

Bu Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP26, koronavirüs vaka seviyelerine bağlı olarak ikinci kez iptal edilebilir.

Dünyanın dört bir yanından on binlerce insanın bir araya geldiği etkinlik, geçtiğimiz yıl ertelenmişti ve bu sonbaharda, yeni seçilen ABD başkanı Joe Biden’ın da katılımıyla gerçekleşmesi planlanıyordu.

COP26, aralarında devlet başkanları, iklim uzmanları ve kampanyacıların da bulunduğu 30.000’den fazla delegeyi iklim değişikliğiyle mücadele için koordineli eylem planında anlaşmaya varmaları için bir araya getirecekti.

Ancak, The Scotsman’in haberine göre, İskoçya’daki mevcut seyahat kısıtlamaları ve ülkeye yeni COVID varyantlarının gelişini önlemek için olası sınır kontrollerinin getirilmesi organizatörleri etkinliği iptal etmeye veya küçültmeye zorlayabilir.

İskoç Hükümeti’nin günlük COVID brifinginde, ulusal klinik direktörü Profesör Jason Leitch, halk sağlığı tavsiyelerinin, zirve planlamasının merkezinde yer aldığını söyledi.

Leitch, “Bu, Birleşik Krallık hükümeti tarafından yönetilen bir süreç, ancak İskoç halk sağlığı liderleri bu görüşmelerde yer alıyorlar ve iptalden organizasyonun düzenlenmesine kadar planlarımız var” dedi.

Bakan Nicola Sturgeon “COP26’nın devam edebileceğini umuyorum, ancak hepimizin bu durumu dikkate alması gerekecek. Ne olursa olsun umarım ilerleyebiliriz. Eylemlerimizi geliştirmemiz ve iklim değişikliğiyle mücadele etmemizi gerektiren zorunluluk, pandemi nedeniyle ortadan kalkmadı” dedi.

COP26, 1 Kasım – 12 Kasım tarihleri ​​arasında Glasgow’da gerçekleşecek. Birleşik Krallık hükümeti etkinliğin resmi ev sahibi ve geçen yıl doğa bilimci Sir David Attenborough ile birlikte etkinliği iptal edilmeden önce başlatan Boris Johnson’ın önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Bir hükümet sözcüsü, “COVID durumunu yakından izlerken COP26’nın fiziksel olarak gerçekleşebilmesi temelinde çalışıyoruz. Zirve ekibi tüm ortaklarla yakın bir şekilde çalışıyor ve COP26 için farklı senaryoların ne anlama gelebileceğini araştırırken katılımcıların ve yerel toplumun sağlığını ilk sıraya koyuyor” dedi.