;
Politika

COP26 Koronavirüs Nedeniyle Ertelendi

Kasım ayında Glasgow’da düzenlenmesi planlanan COP26 koronavirüs nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Bu yıl Glasgow’da Kasım ayında düzenlenecek 26. Taraflar Konferansı (COP26) koronavirüs nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Toplantının 2021 yılında düzenlenmesi hedefleniyor.

Karar, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) COP Büro temsilcileri ile İngiliz ve İtalyan ortaklar tarafından alındı.

İngiltere’nin İtalya ile ortaklaşa Glasgow’da ev sahipliği yapacağı konferansın tarihleri, taraflarla yapılacak görüşmelerin ardından 2021 için belirlenecek.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Koronavirüsün küresel ölçekte yarattığı etkiler nedeniyle COP26’nın Kasım ayında yapılması mümkün değil. Tarihin yeniden düzenlenmesi, bütün tarafların bu hayati konferansta tartışılacak konulara odaklanmasını ve gerekli hazırlıkları yapmaları için daha fazla zamanı mümkün kılıyor. Dahil olan bütün taraflarla iklim eylemini artırmak ve emisyonları azaltmak için çalışmalara devam edilecek.

COP26 Başkanı Alok Sharma erteleme kararına ilişkin yaptığı açıklamada “Dünya şu anda eşi görülmemiş bir küresel zorlukla karşı karşıya ve ülkeler çabalarını haklı olarak hayat kurtarmaya ve COVID-19 ile savaşmaya odaklıyor. Bu yüzden COP26’yı yeniden planlamaya karar verdik. İklim kriziyle başa çıkmak için gereken hedeflere ulaşmak için ortaklarımızla yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Konferans için yeni bir tarih üzerinde anlaşmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Patricia Espinosa, COVID-19’un bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı en acil tehdit olduğunu söylerken “Ancak iklim değişikliğinin uzun vadede insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit olduğunu unutamayız. Ekonomiler yakın bir zamanda yeniden çalışmaya başlayacak. Bu, ülkelerin daha iyi toparlanma, planlarına en savunmasız olanları dahil etme ve 21. yüzyıl ekonomisini temiz, yeşil, sağlıklı, adil, güvenli ve daha dayanıklı olarak şekillendirmeleri için bir şans. Bu arada, Paris Anlaşması uyarınca ulusları iklim iddialarını önemli ölçüde artırmasını desteklemeye ve teşvik etmeye devam ediyoruz” dedi.

İtalya Çevre, Kara ve Deniz Koruma Bakanı Sergio Costa ise yaptığı açıklamada, “Pre-COP ve ‘İklim için Gençlik’ etkinliği de dahil olmak üzere COP26’yı ertelemeye karar verdik ancak iklim değişikliği sorununu ele almaya kararlıyız” dedi. İklim değişikliği ile mücadele etmenin güçlü, küresel ve iddialı eylem gerektirdiğinden bahseden Costa “Bu eyleme genç kuşakların katılımı zorunlu. Pre-COP ve ‘İklim için Gençlik’ etkinliğine ev sahipliği yapmaya kararlıyız. Başarılı bir COP süreci gerçekleştirmek için İngiliz ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

COP25 Başkanı Carolina Schmidt ise büronun COP26’nın ertelenmesine ilişkin kararının tüm delegeleri ve gözlemcileri korumak için gerekli bir önlem olduğunu söylerken “Özellikle bu yıl yeni NDC’lerin (Ulusal Katkı Beyanı) hazırlanması ve sunulmasında, iklim hedeflerinin hız kaybetmeden devam edeceğinden emin olacağız.”