;
Politika

COP26 Devam Ederken Brezilya’daki Amazon Topluluğuna Silahlı Saldırı Düzenlendi

Brezilya COP26’da ormansızlaşma ve arazi bozulmasını durdurmak, hatta tersine çevirmek için çalışacağını taahhüt ederken, zirve sırasında ülkedeki Amazon topluluğuna silahlı saldırı düzenlendi.

Haber: Jo Griffin

Çeviri: S. Sena Akkoç

Brezilya Amazonları’ndaki Pará’dan bir toprak savunucusu, kendisi Glasgow’daki COP26 müzakerelerinde topluluğunu savunurken silahlı bir grubun orman topluluğuna saldırdığını söyledi.

COP26 delegesi ve 2019 Sakharov Ödülü adayı Claudelice Silva dos Santos, 3 Kasım günü yerel saat ile 15.00’da yaklaşık 80 ailenin evi olan Nova Ixipuna’daki Tinelli Çiftliği’nde bulunan São Vinicius kampına yaklaşık 30 kamyonun gelmesi ile bir telefon aldığını belirtti.

Marabá polisi, olayı araştırdıklarını söyledi. Yerel haberler, işçi sendikalarının yaralıların bir kısmını hastanelere taşıdıklarını söyledi. Ancak yaralıların sayısı belli değil.

Olay tanıkları, gelen kişilerin çadırları ateşe vermeleriyle birçok insanın kaçtığını, kaçamayanların ise toplanıp başlarına başlıklar geçirilerek ve dövülerek bir kamyonete bindirildiğini söyledi. Bazıları daha sonra yerleşim alanına uzak bir bölgede yol kenarlarına atıldı, yaşlılar ise karınca yuvası tepelerinin üzerine bırakıldı. Bazı köylüler ormanda saklanırken, diğerlerinin kaderi ise belirsiz.

İsmini vermek istemeyen bir olay tanığı, erkek kardeşinin bağlanarak götürüldüğünü ve yolda bırakılan bir kadının da kendisine “herkesin dövüldüğünü, erkek kardeşinin başından ve ağzından yaralandığını” söyledi. Götürülenlerin şu an nerede oldukları ise bilinmiyor.

Başka bir tanık ise “Silah sesi duydum ve herkes kaçmaya başladı. Kamp alanını ateşe verdiklerini gördüm. 6 motosiklet yanıyordu… birçok çocuk ve yaşlı ormana atıldı” dedi.

Dos Santos, “Bu olay yıllardır yaşanıyor. Olaylar çözülmek üzereydi ve toprak da topluluğumuza geri veriliyordu. Bu ilk saldırı değil ancak insanlara bir daha şiddete maruz kalmayacaklarına dair güvence verilmişti” dedi.

2011 yılında öldürülen kardeşi José Claudio Ribeiro dos Santos ve kardeşinin eşi Maria do Espírito Santo ile yasadışı ağaç kesimine karşı mücadele eden Dos Santos, “10 yıldan uzun süredir arazi haklarını savunmak için bu insanlar burada. Çiftlik sahipleri buraya geliyor ve herkesi öldürmek istiyorlar” dedi.

Dos Santos, saldırının yerel çiftçiler tarafından geçimlik çiftçilik yapan São Vinicius topluluğuna yönelik bir taciz kampanyasının üzerine yaşandığını belirterek “Polis ve yerel yetkililer tehditlerden haberdardı ancak topluluğu korumak için hiçbir şey yapmadılar” şeklinde konuştu.

Saldırı Marabá bölgesindeki polisin topluluğa, Tinelli’nin 4900 hektarlık çiftlikte yaklaşık  1690 hektarlık tartışmalı bir alana ilişkin hak iddiası üzerine yasal süreçler tamamlanmadan önce hiçbir çatışma yaşanmayacağını söylemesinin bir gün sonrasında gerçekleşti. Bölge, resmi olarak “topluluk için bir yerleşim yeri” olarak tanımlanmayı bekliyor.

COP26’da ormanların %90’ından fazlasını kapsayan 120’nin üzerinde ülke, 2030’a kadar ormansızlaşma ve arazi bozulmasını durdurmak, hatta tersine çevirmek için çalışma taahhüdünde bulunmuştu. Brezilya da anlaşmayı imzalayanlar arasındaydı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler