;
Ekonomi

COP15’ten Önce 650 Bilim İnsanından Çağrı: Enerji için Ağaçları Yakmayın

COP15

650’den fazla bilim insanı, COP15 biyoçeşitlilik zirvesinden önce yayımladıkları bir mektupla, dünya liderlerinden enerji elde etmek amacıyla ağaçları yakmamalarını talep etti.

Bilim insanları, COP15’ten önce yayımladıkları bir mektupta, uluslararası iklim ve doğa hedeflerini baltalaması nedeniyle ülkelerin ısı ve elektrik üretmek için orman biyoenerjisini kullanmayı acilen bırakması gerektiğini vurguladı. Bunun yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması tavsiye ettiler.

Joe Biden, Rishi Sunak ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dahil olmak üzere dünya liderlerine hitaben yazılan mektupta, biyoenerjinin “yanlış bir şekilde ‘karbon nötr’ olarak kabul edildiği” belirtiliyor. Birçok ülke net sıfır hedeflerine ulaşmak için orman biyokütlesine giderek daha fazla güveniyor. Mektupta, “İklim ve biyoçeşitlilik için en iyi şey ormanları ayakta bırakmaktır ki biyokütle enerjisi bunun tersine neden oluyor” deniliyor.

Mektupta, küresel liderlerin, Montreal’deki COP15 toplantısında 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30’unu korumayı kabul etmelerinin yanı sıra, biyokütle enerjisine bağımlılığı sona erdirmeyi de taahhüt etmeleri gerektiğini söylüyor. Bu uygulama devam ederse, COP15’te ve iklim konferanslarında verilen taahhütlerin altının oyulabileceği belirtiliyor.

Mektubun başyazarı ve Kew Gardens bilim direktörü Prof. Alexandre Antonelli şunları söyledi: “Enerji güvenliğini sağlamak büyük bir toplumsal zorluk, ancak cevap değerli ormanlarımızı yakarak verilemez. Buna ‘yeşil enerji’ demek yanıltıcı ve küresel biyoçeşitlilik krizini hızlandırma riski taşır.”

Uluslararası Enerji Ajansı’nın bir raporuna göre, 2030 yılına kadar biyoenerjinin “düşük karbonlu” enerjinin üçte birini oluşturması bekleniyor.

Biyoenerji için ağaçların kesilmesi, karbon açısından zengin ormanlarda hapsolan karbonun salımına neden oluyor. Bilim insanları, bunun emisyonları artırdığını söylüyor. Bu durumun, on yıllar, hatta yüzyıllar sonra ağaçların yeniden büyümesi durumunda ödenebilecek bir “karbon borcu” yarattığı ifade ediliyor.

Elektrik için odun yakmak da verimsiz bir yol ve gaz veya kömürden nispeten daha fazla karbon salımına neden oluyor. Uzmanlar yıllardır biyoenerjinin iklim üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Aynı zamanda koruma altındaki ormanların çoğunun etkilenmesiyle birlikte doğa için de büyük riskler taşıdığını ortaya koyuyorlar.

Natural Resources Defence Council (NRDC) ve Cut Carbon Not Forests Coalition’dan (CCNF) Elly Pepper konuya dair şunları söyledi: “Hükümetler ve biyoenerji endüstrisinin her biri, dünya ormanlarını yok eden bir baltanın üzerinde duruyor. Net sıfır planlarının merkezine biyokütle enerjisi gibi sahte yenilenebilir enerji kaynağı koymaya devam etmek, 2030 yılına kadar doğayı kurtarmayı vaat eden herhangi bir küresel anlaşmayı baltalayacaktır. Dünyadaki vahşi yaşam halihazırda yok oluyor ve biyoenerji endüstrisi, değerli orman yaşam alanlarını yok ederek bunu hızlandırmaya sebep oluyor” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi