;
Politika

COP Bürosu Müzakere Toplantılarının Ertelenmesine Karar Verdi

Geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşen sanal buluşmada Taraflar Konferansı Bürosu, müzakere toplantılarının (Subsidiary Bodies) önümüzdeki seneye ertelenmesine karar verdi.

22 Haziran Pazartesi günü sanal ortam üzerinden gerçekleşen bir buluşmada BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı Bürosu, müzakere toplantılarının (Subsidiary Bodies-SB) önümüzdeki seneye ertelenmesine karar verdi.

Tarihi henüz kararlaştırılmayan buluşmalar Almanya’nın Bonn kentindeki World Conference Centre’da gerçekleşecek.

Büronun kararı, yalnızca tarafların tam katılımının sağlanmasına değil, aynı zamanda COVID-19 küresel sağlık kriziyle ilgili olarak yerel Alman sağlık otoritelerinin mevcut seyahat kısıtlamaları ve yönergeleri kapsamında herkesin refahı ve güvenliğinin sağlanması ihtiyacına da dayanıyor.

Büro üyeleri durum karşısındaki endişelerini dile getirdi ancak karara ilişkin herhangi bir alternatifin olmadığını belirttiler.

Şili ve İngiltere COP Başkanlıkları, SB Başkanları ve BM İklim Değişikliği Sekretaryası, olumsuz koşullara rağmen BM’nin iklim değişikliğiyle mücadele sürecini ilerletmek için her şeyi yapacaklarına dair taahhütte bulundu.

BM İklim Değişikliği Sekretaryası ve SB Başkanları, 26. Taraflar Konferansı’na (COP26) yönelik plana karar verilmesi için yakında Büro üyelerine gönderilecek tekliflerde bulunacaklar.

Salgının patlak vermesinden bu yana, iklim hareketinin sürekliliğini göstermek ve toplumun her kesiminde daha büyük iklim mücadelesini teşvik etmek için çeşitli girişimler başlatıldı. Örneğin bu ayın başlında, UNFCCC sekretaryası desteği ile UNFCCC Bilim ve Teknolojik Danışmanlık SB Başkanları ve Uygulama SB kuruluşu kapsamında bir dizi online etkinlik gerçekleştirildi.

COP25 Başkanı Şili Bakanı Carolina Schmidt “COVID-19’un neden olduğu küresel etkiler sebebiyle ve Alman hükümetinin uyguladığı önlemleri dikkate alan COP Bürosu, müzakere toplantılarını yeniden planlamaya karar verdi. Bu, katılan tüm katılımcıları, delegeleri ve gözlemcileri korumak için gerekli bir önlem. Bu esnada, iklim eylemi gündemini geliştirmeye devam edeceğiz. Bu, 2020 yılında Ulusal katkı Beyanları’nı (NDCs) sunmak için ülkelerle sürekli bir diyaloğun yanı sıra COP26’ya yönelik açık bir yol haritasının oluşturulmasını da içeriyor” dedi.

COP26 Başkanı Alok Sharma ise “Ekim ayı toplantılarının planlandığı gibi gerçekleşmemesi hayal kırıklığı yaratırken, kararı takdir ediyoruz. Bu ertelemeye rağmen, küresel iklim eylemini hızlandırmak için çalışmalarımızda hız kaybetmemeliyiz. Gelecek yıl İtalya ile İngiltere ortaklığında başarılı ve iddialı bir COP gerçekleştirmek için UNFCCC, COP25 Şili Başkanlığı, SB Başkanları ve uluslararası ortaklarımızla yakın iş birliğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP26’nın 1 – 12 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilmişti.