;
Politika

COP 26’ya Başkanlık Edecek İngiltere İklim Planını Zamanında Teslim Edemeyebilir

Bir yıl ertelenen COP26’ya ev sahipliği yapacak Birleşik Krallık, BM’ye güçlendirilmiş 2030 iklim hedeflerini henüz sunmadı. Uzmanlar, müzakerelere başkanlık edecek ülkenin liderlik göstermesini ve vakit kaybetmeden planını sunmasını bekliyor.

Haber: Chloé Farand

Çeviri: Çisil Sevinç

Hükümetler Paris Anlaşması altında 2030 iklim hedeflerini bu yılın sonuna kadar güncellemeyi kabul etmişti. Küresel ısınmayı 2 derecenin çok daha altında, anlaşmanın hedefi olan 1.5 derecede sınırlandırabilmek için hükümetlerin işbirliği içerisinde emisyonlarını çok daha düşük seviyelere indirmesi gerekiyor.

Koronavirüs küresel salgınının bu sene uluslararası bir konferans yapılmasını imkânsız hale getirmesiyle birlikte, hükümetlerin güçlendirilmiş iklim planlarını sunacakları ve Glasgow’da gerçekleşecek olan 26. Taraflar Konferansı (COP26) Kasım 2021’e ertelendi.

BM iklim başkanı Patricia Espinosa ise, COP26’nın ertelenmesinin ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDCs) sunacakları 2020 olan son teslim tarihinin değiştirilmemesi gerektiği konusunda ısrarcı.

Haziran Hareketi’nin (June Momentum) açılışında konuşan Espinosa, “2020 yılı sonuna kadar olabildiğinde fazla NDC sunulmasını umuyoruz çünkü acilen harekete geçmeliyiz” dedi. Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşecek ara müzakerelerin koronavirüs yüzünden ertelenmesi sebebiyle gerçekleştirilen sanal etkinlikler serisi, BM tarafından yürütüldü.

Hem yoğun iklim etkilerine maruz kalan hem de küresel durgunlukla mücadele eden savunmasız ülkeler ve küçük ada devletleri, ülkelerin iklim eylemlerini geciktirmemeleri gerektiği çağrısında bulundu.

Ancak Birleşik Krallık bir zamanlama sorunu ile karşı karşıya.

Ülkenin resmi danışmanları olarak bilinen İklim Değişikliği Komitesi, Perşembe günü (25 Haziran) yayımladığı raporda Birleşik Krallık’ın 2030 hedefleri ile 2050 net sıfır hedefini Aralık ayına kadar nasıl aynı hizaya getireceğini açıkladı. Böylece yıl sonuna kadar yeni bir iklim planı hazırlanması için oldukça az bir süre belirlenmiş oldu.

Birleşik Krallık, önceden Avrupa Birliği’nin iklim hedefine bağlıydı ancak AB’den çıkma süreçleri sonucu ülke kendi iklim değişikliği mücadele planını oluşturmak zorunda.

Danışmanların yazmış olduğu raporda, COVID-19 iyileşme sürecinin net sıfır ekonomisine dönüşüm için kullanılması gerektiği ve bunun Birleşik Krallık’ın 2021’de uluslararası bir liderlik ortaya koyması için ön koşul olduğu ifadesi yer alıyor.

Birleşik Krallık hükümeti güncellenmiş 2030 iklim hedefini COP26 zirvesinden çok daha önce sunacağını açıklamıştı ancak henüz herhangi bir tarih açıklanmış değil.

COP26 Başkanı ve Birleşik Krallık İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Alok Sharma, ülkelerin 2030 yılına kadar daha fazla emisyon azaltmak üzere verecekleri taahhütleri bir yıl ertelenen COP26’dan çok daha önce sunmaları gerektiğini belirtti.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Energy & Climate Intelligence Unit direktörü Richard Black, Birleşik Krallık’ın iklim planının 2021’e ertelenmesinin iklim diplomasisine zarar vereceğini söyledi.

Black sözlerine, “Birleşik Krallık’ın erken hareket etmesi bir liderlik göstergesi olacak. Ancak hükümet, COP26 öncesi küresel bir şekilde taahhütlerin belirlenmesi sürecini yavaşlatma riskini alıyor. Diğerleri de bu riski almaya başlayabilir” şeklinde devam etti.

Düşünce kuruluşu E3G politika danışmanı Alex Scott, COP26 başkanlığını üstlenen Birleşik Krallık’ın zirvedeki taahhütleri ileri seviyeye taşıma sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Scott’a göre, iklim müzakerelerinin ertelenmesi halihazırda harekete geçilmesini zorlaştırmışken, Birleşik Krallık’ın COVID-19 iyileşme planlarının ne denli yeşil olacağı ayrı bir baskı konusu olacak.

Haberin aslında buradan ulaşabilirsiniz.