;
Bilim

Çocuklarınızla İklim Krizi Hakkında Konuşun

Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) 2016 yılında yayımladığı bir rapora göre iklim krizi ve buna bağlı gelişen afetler akıl sağlığını olumsuz bir yönde etkilerken anksiyete ve depresyonu da tetikliyor. Uzmanlar iklim krizinden duyulan bu anksiyeteyi azaltmak için, ebeveynlerin çocuklarıyla konuşması ve neler yapılabileceğini tartışması gerektiğini söylüyor.

YAZI: By Jillian Mock

Çeviri: Gülce Demirer

Geçtiğimiz ay, dünya çapında binlerce genç okulu kırarak küresel iklim grevlerine katıldı. Her yaştan çocuk ‘Siz yaşlanmaktan bizse iklim değişikliğinden öleceğiz’ gibi sloganlarla yürüdü.

Bunun gibi olumsuz / karanlık mesajlar birçok genç insanın iklim krizine dair duyduğu endişeleri yansıtıyor. Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) 2016 yılında yayımladığı bir rapora göre iklim krizi ve buna bağlı gelişen afetler akıl sağlığını olumsuz bir yönde etkilerken anksiyete ve depresyonu da tetikliyor.

Çocuklar da bu noktada en çok etkilenecek olanlar. Washington Post ve Kaiser Ailesi Vakfı’nın (KFF) gerçekleştirdiği bir ankete göre ABD’de her 10 çocuk ve ergenden yedisi iklim krizinin kendi jenerasyonuna zarar vereceğini söylüyor. Bu çocuklar arasında, kendilerini hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi olarak tanımlayanlar yer alıyor.

Uzmanlar iklim krizinden duyulan bu anksiyeteyi azaltmak için, ebeveynlerin çocuklarıyla konuşması gerektiğini söylüyor. Washington’da psikiyatrist olan ve İklim Psikiyatri Birliği (CPA) kurucusu Dr. Lise Van Susteren, çocukların duyduğu korkuların üzerine eğilmek için sakin bir zamanda çocuklarınıza iklim kriziyle ilgili ne duydukları ya da gördüklerini ve bunun sonucunda neler hissettiklerini sorun diyor. Van Susteren, ebeveynlere çocukların duydukları gerçek dışı korkularını kibarca düzeltmelerini ancak sırf onları daha iyi hissettirmek adına hissettiklerini önemsizmiş gibi göstermemeleri gerektiğini söylüyor. Böyle bir davranışın çocukların ebeveynlerine, iklim krizi konusunda güvenmemelerine neden olacağını belirtiyor.

Dr. Van Susteren “Sorun hakkında konuşun ve çözüme odaklanın” diye açıklıyor.

İsveç’te Orebro Üniversitesi’nden iklim değişikliği ve genç bireyler üzerine çalışan psikolog Maria Ojala, çocukların iklim krizi nedenli korkularını tartıştıktan sonra, büyük ölçekli iklim çözümlerine odaklanan organizasyonlar ve insanlarla temasa geçilmesini öneriyor.

Eğer mümkünse, çözümleri daha kişisel bir bağlamda tartışılması önerisinde bulunuyor. Dr. Van Susteren “Aile veya bir birey olarak karbon ayakizinizi azaltmak adına attığınız adımların üzerinde durun ve yeni fikirler üzerine kafa yorun. Kendi kişisel seçimlerinize de dikkat edin çünkü çocuğunuz büyük ihtimalle sizi izliyor ve örnek alıyor. Eyleme geçmek, korkuya çare olabiliyor” diyor.

Dr. Ojala ise, “Çocuklarınıza yerel bir kuruluşta gönüllü olması veya bir okul grubuna katılması gibi konularda ve arkadaşlarıyla birlikte eyleme geçmesi için destek olun. Kolektif eyleme geçmenin akıl sağlığı üzerinde olumlu etkileri oluyor. Sosyal varlıklarız ve başkalarıyla birlikte çalışmak ve bir gruba ait olmak bizi iyi hissettiriyor” diyor.

Ayrıca Dr. Ojala, “Çocuklarınızın duyduğu korkuyu tek bir seferde yok edemeyeceksiniz ama sorun değil.” diyor. Asıl amaç çocuklarınızın umutsuzluğa kapılmaması için korkularıyla yapıcı bir şekilde baş etmeyi öğrenmesi.

Dr. Van Susteren, “Kendi seçimleriniz üzerine düşünün ve örneklendirin” diyor. Çocuklarınızın gözü sizi üzerinizde olacaktır.

Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.