;
Ekonomi

Çin’deki Karantina Güneş Enerjisi Dışındaki Tüm Enerji Kaynaklarını Etkiledi

Covid-19 ile başa çıkmak adına iki aydır sıkı karantina önlemleri uygulanan Çin’de üretim de durağanlaştı. Enerji talebinin azalmasıyla enerji sektörünü de vuran durağanlık, yenilenebilirleri etkilemedi.

Haber: Jeff McMahon

Çeviri: Çisil Sevinç  

Çin’de Ocak ve Şubat aylarında uygulanan koronavirüs karantinası süresince sanayiler de kapatıldı.

Enerji üretiminde ise geçen seneye kıyasla performans düşüşleri yaşandı: Yalnızca güneş enerjisi %12 artış gösterdi.

Çin’deki Ulusal İstatistik Bürosu’nun raporunda, “Çeşitlere bakıldığında, termal enerji ve hidro enerjide büyük bir düşüş gözlemlenirken, nükleer enerji ve rüzgar enerjisinde daha az bir azalma yaşandı. Güneş enerjisi ise istikrarlı bir şekilde büyüdü” ifadesi yer aldı.

Büro bunun sebebini açıklamasa da, bir araştırmacı bu konudaki tahminlerini paylaştı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

IHS Markit’te küresel enerji ve yenilenebilirler konusunda başkan yardımcılığı yapan  Xizhou Zhou, 19 Şubat’taki değerlendirmesinde “Enerji tedariki yönünden bakıldığında, kömür, nükleer ve doğalgaz gibi ana yük enerji üretimi kaynakları beklenenden daha zayıf olacak ve en çok kömür santralları etkilenecek” demişti.

Zhou sözlerine, “Yenilenebilir üretim hacmi, Çin enerji sistemindeki öncelikli durumlar nedeniyle önemli ölçüde etkilenmeyecek” şeklinde devam etti.

Zhou’nun tahminleri, Büro’nun geçen sene Ocak ve Şubat aylarındaki enerji üretimi ile karşılaştırma yaptığı 17 Mart tarihli raporunda bir şekilde doğrulanmış oldu.

İşte raporda yer alan ifadeler:

  • Genel elektrik üretimi %8.2 düştü
  • Kömürün başta geldiği termal enerji %8.9, hidro enerji %11.9, nükleer enerji %2.2 oranında geriledi
  • Rüzgar enerjisinde %0.2’lik ufak bir gerileme yaşandı.
  • Güneş enerjisi %12 arttı.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi baş araştırmacısı Lauri Myllyvirta, yenilenebilir enerjilerin sıfır marjinal maliyetle her şeyden çok korunduğuna inanıyor. Her ek termal enerji birimi üreticinin ek yakıt satın almasını gerektiriyorken, güneş enerjisinin böyle bir masrafı bulunmuyor.

Bir habere göre, Çin 2019 yılında güneş enerjisi kapasitesini 30 GW(Gigawatt) arttırdı ve bununla birlikte Aralık 2019’da geçen seneki aynı dönem ile kıyaslandığında %15 daha fazla güneş enerjisi üretti.

Rüzgar enerjisi ise aynı seviyelerde seyrederek yeni statükosuna ulaşmış olabilir. Çin’deki büyümesi, Kasım ayında ufak bir artış ve Ocak ile Şubat aylarında ufak bir azalmayla yakın zamanda durma noktasına geldi.

Yani Ocak ve Şubat ayındaki toplamlara bakıldığında, güneş enerjisinin yeni statükonun yanında yer aldığı söylenebilir. Karantina güneş enerjisinde bir dalgalanmaya yol açtıysa da bu ufak çaplı gerçekleşti.

Görünüşe göre, talep miktarında azalmalar yaşayan Çin’de yenilenebilirler dışındaki enerji türlerinde düşüşler yaşandı.

Çin’de 23 Ocak’ta başlayan karantina Mart ayıyla birlikte gevşetilmeye başlandı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Copernicus Sentinel-5P uydusu bu dönemdeki endüstriyel emisyonlarda düşüşler gözlemledi.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.