;
Ekonomi Politika

Çin’de 9 bin Şirket Hava Kirliliği Nedeniyle Kapatıldı

Çin’in kuzeyinde yer alan ve geçtiğimiz günlerde yüksek hava kirliliği nedeniyle “turuncu alarm” ilan edilen Tianjin şehrinde bu yıl, hava kirliliğine neden olan tam 9 bin 81 şirket kapatıldı.

 Tianjing Belediyesi Çevre Koruma Bürosu’ndan yapılan açıklamada, yıl boyunca yapılan denetlemelerde çevre koruma, arazi kullanımı ve inşaat kurallarını ihlal eden yaklaşık 19 bin şirket tespit edildiği belirtildi.

Çevre Koruma Bürosu Başkanı Wen Wurui, kapatılan firmaların, diğer kural ihlali yapan firmaların aksine, kendilerini hiçbir şekilde çevresel standartlara yükseltme ihtimalinin bulunmadığını dile getirdi.

Alarm Sistemi Devrede

Öte yandan kentte, yüksek hava kirliliği nedeniyle Cuma günü “turuncu alarm” ilan edildi. Ayrıca şirketlerin hava kirliliğine yol açan büyük emisyonların en az %50’sini kesecek 2. seviye acil müdahale sistemi de başlatıldı.

Çin’de, en ciddi durumu belirtmek için kullanılan kırmızıdan başlayan ve onu turuncu, sarı ve mavinin takip ettiği 4 renkli hava kirliliği alarm sistemi bulunuyor. Ülkede ayrıca, bu sisteme denk düşen 4 seviyeli acil müdahale sistemi de uygulanıyor. Acil müdahale sisteminde 1. seviye en ciddi durumu temsil ederken, 4. seviye de en düşük durumu ifade etmek için kullanılıyor.