;
Politika

Çin’de 2 Yeni Bakanlık Kurulması Gündemde: “Ekolojik Çevre” ve “Doğal Kaynaklar”

Çin’de kamuoyu ile paylaşılan Devlet Konseyi’nin yeniden yapılandırılması kapsamındaki öneriler arasında Çevre Koruma Bakanlığının kapatılması, yerine “Doğal Kaynaklar Bakanlığı” ve “Ekolojik Çevre Bakanlığı” adlı iki yeni bakanlık açılması da bulunuyor. Öneriler Parlamento ve Ulusal Halk Meclisine sunuldu.

Çin Devlet Meclis Üyesi Wand Yong tarafından Çin Parlamentosu ve Çin Ulusal Halk Kongresine sunulan kapsamlı plan dahilinde halihazırdaki Çevre Koruma Bakanlığının kapatılması öngörülüyor. Bu bakanlık yerine Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Ekolojik Çevre Bakanlığı kurulması önerilmekte.

Kurulması önerilen yeni bakanlıklardan Ekolojik Çevre Bakanlığı Çin’de çevre korumanın iyileştirilmesinden ve ilgili kanunların uygulanmasından sorumlu olacak. Bakanlığın ayrıca Çin’in ekolojik ayak izinin izlenmesinden ve raporlanmasından da sorumlu olması bekleniyor. Devlet Konseyinin yeniden yapılandırılması kapsamındaki öneriler arasında kurulması önerilen yeni bakanlıkların nükleer enerji ve radyasyon güvenliği alanında da denetimlerde bulunma yetkisi olacak.

Önerilen yapıda, daha önce Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nda bulunan iklim değişikliği politikaları üretme yetkisi yeni kurulacak Ekolojik Çevre Bakanlığında olacak.

Bu öneriler, yaklaşık 3000 delegenin yer aldığı ve Tiananmen meydanında yer alan Büyük Halk Salonu’ndaki oturumda duyuruldu. Yeni bakanlıklarla Çin’in ekolojisinin daha iyi korunması hedefleniyor. Değişiklik önerilerinin Çin Başkanı Xi Jinping’in geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 19. Parti Kongresi’nde telafuz ettiği Çin’de “mavi gökyüzü ve temiz hava” hedefleri doğrultusunda gelişmeler olduğu belirtilmekte.

Yeni kurulacak Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın özellikle orman, sulak alan, su ve deniz kaynakları, şehir ve bölge planlama gibi alanlarda sorumluluklar üstlenmesi bekleniyor. Bunun yanında Çin’in yeni paradigmasının doğal kaynakların kullanımının gittikçe finansallaştırılması olduğu yorumları da yapılmakta.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.