;
Politika

Çin ve AB’den İklim Kriziyle Mücadelede Ortak Eylem Çağrısı

iklim krizi

Çinli ve AB’li üst düzey yetkililer, iklim krizi konusunda “kararlı” ortak eylem çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği’nin iklim şefi Frans Timmermans, şiddetlenen iklim kriziyle mücadele etmek için Çin ile daha hızlı ve daha kararlı bir ortak eylem çağrısında bulundu.

İklim görüşmeleri için Pekin’de bulunan Timmermans, Çin liderlerinin genel olarak üst düzey yabancı ziyaretçileri ağırladığı Diaoyutai eyalet konukevinde Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang ile bir araya geldi.

Timmermans, insanlığın “üçlü bir krizle”, yani küresel ısınma, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilikle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Timmermans, “Krizler hızlanıyor. Krizleri kontrol altına almak istiyorsak şimdiye kadar yaptığımızdan daha hızlı ve kararlı hareket etmeliyiz” dedi.

Ding ise, çevre ve iklimin her zaman Çin-AB işbirliğinin odak noktası olduğunu söyledi. Üst düzey diyaloglar yoluyla kurulacak iş birliği ile daha iyi sonuçlar alınabileceğini aktardı.

Timmermans, küresel karbon bütçesi hızla küçülürken Çin’in karbon emisyonlarını daha hızlı zirveye çıkarması gerektiğini söyledi.

AB’den yapılan açıklamaya göre, Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Çin hâlâ ek kömürlü termik santral kapasiteleri inşa ediyor, sanırım bu konuda hemfikir olabiliriz” dedi.

Çin, kömür tüketimini azaltma sözü verdi, ancak bu hedef 2026’ya kadar belirlenmiş değil.

Çinli yetkililer Pazartesi günü, elektrik santrallarından ve kömür tedarikçilerinden bu yaz daha fazla şehir kavurucu sıcaklarla mücadele ederken, elektrik arzını sağlamak için “mümkün olan her şeyi” yapmalarını istedi.