;
Ekonomi Politika

Çin Kömüre Yatırımını Artıracak: 2030’da Emisyonların Zirve Yapması Planı Gözden Geçirilecek

Çin’in daha fazla kömür enerjili santral inşa etme planı, COP26 hedeflerine darbe vuruyor.

Çin, kömürle çalışan daha fazla elektrik santralı inşa etmeyi planlıyor ve emisyonları azaltmak için zaman çizelgesini yeniden gözden geçireceğini ima etti. Bu, İngiltere’nin Glasgow’da gerçekleşecek COP26 iklim zirvesinde kömürün aşamalı olarak kaldırılmasına ilişkin küresel bir anlaşma sağlama hedeflerine önemli bir darbe vurdu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin Ulusal Enerji Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, fabrikaları ve evleri etkileyen elektrik kesintileri nedeniyle ülkenin birçok bölgesi karanlığa gömüldükten sonra düzenli enerji arzının önemini vurguladı.

Çin, 2030 itibarıyla karbon emisyonlarında pik yapma planını açıklamış olsa da, açıklamada, enerji krizinin Komünist partiyi bu hedefin zamanlamasını yeniden düşünmeye ve yeni bir “karbon emisyonlarını en üst düzeye çıkarmayı içeren aşamalı bir zaman çizelgesi ve yol haritası” oluşturmaya yönlendirdiğini ima etti.

Çin daha önce 2060 itibarıyla karbon nötr olma ve emisyonları 2030 itibarıyla zirveye ulaştırma planlarını ortaya koymuştu. Devlet Başkanı Xi Jinping ayrıca yurtdışında kömür santralları inşa etmeyi durdurma sözü de verdi.

Açıklamada, “Ülkenin enerji ve kaynak donanımı içinde kömürün baskın yeri göz önüne alındığında, kömür üretim kapasitesinin yerleşimini optimize etmek, kalkınma ihtiyaçlarına uygun olarak gelişmiş kömür yakıtlı elektrik santralları inşa etmek ve eski santralları aşamalı olarak kaldırmaya devam etmek önemli. Yerli petrol ve gaz arama çalışmaları yoğunlaştırılacak” ifadesi yer alıyor.

Pekin’in karbondioksit üretimi hedefleri, 2050 itibarıyla küresel net sıfır karbon emisyonu elde etme ve ortalama sıcaklık artışlarını 1.5 derece ile sınırlandırmak için 2015 Paris Anlaşması’nı yerine getirme konusunda kritik olarak görülüyor. Ancak Li, Pekin’in en yüksek emisyon değerine ne zaman ulaşılacağına dair yeni veriler toplamak istediğini söyledi.

Açıklamada, “karbon emisyonlarını en üst düzeye çıkarmak için aşamalı bir zaman çizelgesi ve yol haritası ortaya koymak adına güncel elektrik ve kömür arzı sorunları ele alınarak derinlemesine çalışmalar ve hesaplamalar” yapıldığı da belirtildi.

Pekin’in kömürü yeniden benimsemesi Devlet Başkanı Xi’nin iklim hedefleri ile çelişiyor ve muhtemelen COP26 yaklaşırken alarma geçilmesine neden olacak.

İngiltere’nin COP26 Başkanı Alok Sharma, zirvenin temel amacının kömür enerjisini aşamalı olarak devre dışı bırakmak olduğunu söyledi.

Oxford Üniversitesi Çin Merkezi’nde araştırma görevlisi ve Red Flags: Why Xi’s China Is in Jeopardy’nin yazarı George Magnus, Pekin’in ekonomik sorunlar ve elektrik kesintileri gerçeği karşısında planlarını revize etmek zorunda kaldığını söyledi.

Magnus, “Çin, geri kalanımızın yaptığı gibi bir enerji krizine girdi, ancak şebeke ve elektrik şirketlerinin fiyat kontrollerine tabi olması ve fiyatları aşamaması gerçeğiyle bu krizi daha da kötüleşiyor. Birçoğu üretimi durdurmaya karar verdi ve haneler ve şirketlerde çok fazla elektrik kesintisi yaşandı.

Temelde kömür politikalarına geri döndüler. Daha önce, pandemi sırasında ekonomi daha zayıfken, kömür kapasitesi üzerindeki kısıtlamaları gevşettiler. Şimdi yine yapıyorlar” dedi.

Çin’in kömür hedefleriyle ilgili endişeler, Uluslararası Enerji Ajansı’nın, dünyanın 2050 itibarıyla net sıfıra ulaşması için küresel olarak çok daha fazla eylemin gerekli olduğunu söylediği yıllık dünya enerji görünümünün yayımlanmasından hemen önce ortaya çıktı.

IEA, hedefe ulaşmak için temiz enerjiye geçişi hızlandırma umutlarının, elektrik üretmek için yakılan kömür miktarında “hızlı” bir azalmayı içerdiğini söyledi.