;
Ekonomi Politika

Çin Kömür Kapasitesini Azaltıyor

Ortaya çıkan yeni bir belgeye göre Çin, 2021’in sonuna kadar kömürlü enerji santrallarında %25 ila %33 arasında kapasite azaltımı öngörüyor. Aynı belge, kömürlü termik santralların bazılarının iflas ettiğini de belirtiyor.

Reuters’ın ve konuyla ilgili dört kaynağın ulaştığı bir belgeye göre, Çin, en büyük beş şirketinin kömürle çalışan enerji kapasitesi varlıklarını birleştirerek iki yılda üçte bir oranında azaltım planlıyor.

Daha eski ve daha az verimli kapasiteyi azaltma hamlesi, kurumların ağır borç seviyelerini aşağıya çekme baskısına dayanıyor. Ancak Çin, yavaşlayan ekonomisini desteklemek adına daha fazla kömürle çalışan enerji santralları inşa ediyor ve onlarca yeni madeni onaylıyor.

Merkezi hükümet tarafından kontrol edilen beş kurum, 2018 sonundaki verilere göre Çin’in toplam kömürle çalışan enerji kapasitesinin yaklaşık %44’ünü oluşturuyor.

Devlet Mülkiyet Varlıklarını Denetleme ve Devlet Konseyi İdare Komisyonu (SASAC) tarafından başlatılan ve denetlenen plan, bazı tesislerdeki ağır kayıpları takip ediyor.

Kömür yakıtlı elektrik santrallarının bazıları, Pekin’in yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmesi ve devlet kontrolünde bir elektrik piyasasına start vermesi nedeniyle son yıllarda iflas başvurusunda bulundu.

Ne SASAC, ne kaynaklar, ne de bahsi geçen beş kurum arasında yer alan China Huaneng Group Co, China Datang Corp, China Huadian Corp, State Power Investment Corp ve China Energy Group Reuters’ın sorularını cevapladı.

Kurumların geçen yılın sonunda toplamda, 520 GW enerji üretim kapasitesine sahip 474 kömür yakıtlı enerji santralı bulunuyordu.

Belgede, kömürle çalışan enerji varlıklarının değerinin 1,5 trilyon yuan (213 milyar dolar) olduğu belirtilirken, kömürle çalışan santralların borçlarının 1,1 trilyon yuana ulaştığı belirtildi.

Belge SASAC’taki bir kaynak ve bir hükümet araştırmacısı tarafından da doğrulandı.

Belgenin ne zaman yayınlandığı belli değil, ancak eski kapasitenin birleştirilmesi ve ortadan kaldırılmasının 2019’dan başlayabileceği ve şirketlerin verimliliğini ve operasyonlarını iyileştirmeyi amaçlayan planın üç yıl içerisinde gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Belge; kurumların Gansu, Shaanxi, Xinjiang, Qinghai ve Ningxia’nın kuzeybatı bölgelerinde borç batağına saplanan faaliyetlerinde planı öncelikli olarak hayata geçirebileceğini söyledi.

Hükümet araştırmacısı, SASAC’ın 2017’den bu yana kömürle çalışan enerji sektöründe olası birleşmeler üzerine çalıştığını ifade ederken “Söylemesi yapmaktan daha kolay” dedi.

Araştırmacı aynı zamanda, “Hiç kimse yüksek kaliteli varlıklarını teslim etmeye istekli değil ve kötü varlıkları birleştirmenin bir anlamı yok” diye konuştu.

Belgede ayrıca, merkezi hükümetin kontrolündeki diğer şirketlerin kömür varlıklarının da gelecekte birleşebileceği belirtildi.