;
Politika

Çin, Hava Kirliliğine Karşı Kömürsüz Bölgeler Oluşturuyor

Kuzey Çin’in Shanxi eyaletinde önemli bir kömür üretim kenti olan Datong eyalet yönetiminden yapılan açıklamaya göre, hava kirliliğiyle mücadele bağlamında kentin bazı semtlerinin “kömürsüz bölge” olarak ilan edileceğini belirtti.

Çin, hava kirliliği ile mücadelesi kapsamında kömürsüz bölgeler oluşturmaya karar verdi. New York Times’in haberine göre, Shanxi eyaletinde önemli bir kömür üretim kenti olan Datong eyalet yönetimi hava kirliliğiyle mücadele bağlamında kentin bazı semtlerinin “kömürsüz bölge” olarak ilan edileceğini duyurdu. Shanxi yönetimi kısıtlamaların 102 kilometre karelik bir alanı üzerinde her cins kömürün depolanmasını, satışını ve yakılmasını kapsayacağını açıkladı. Kömürle işleyen santral ve merkezi ısınma sistemleri şimdilik yasak kapsamının dışında kalacak.

Böylece Datong’da 16.200 hane, bu kış temiz enerji ile ısınma yöntemlerine geçecek. Bölgede şimdiden 3.812 kömür kazanının söküldüğü bildirildi.

Datong 10 yıllar boyunca Çin’in önemli kömür üretim bölgelerinden biriydi. Şimdi ise maden ocaklarının çoğu boşaltılmış durumda. Çin’in 2014 yılından beri hava kirliliğiyle mücadelede ön cephede olan komşu Hebei eyaleti de Langfang ve Baoding gibi kirli havaya sahip kentlerinin birçok semtinde benzer “kömürsüz bölge”ler ilan etti.

Hebei, merkezi hükümet tarafından, hava kalitesini düzeltmeye ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmek üzere kömür kullanımını 2013-2017 arasında 40 milyon ton azaltmaya yönlendirilmişti.

Parlamentoya, bu yılın başında sunulan rapora göre, hem Beijing-Tianjin-Hebei bölgesinde hem de komşu Shanxi ve Shaanxi eyaletlerinde tüm meskenlerde 2020 yılı itibariyle kömürden doğalgaza geçilmiş olacak.

Aynı raporda ülkenin tüm kuzey bölgelerindeki 4,7 milyon meskende bu dönüşüm 2012-2017 arası dönemde gerçekleşmiş bulunuyor.