;
Politika

Çin Hava Kirliliği Kontrollerini Sıkılaştırıyor: Kömür Bağımlı Çelik Sektörü Hedefte

Çin Devlet Konseyi’nin geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamaya göre ülke, hava kirliliği ile mücadele planı doğrultusunda eski teknolojilere dayalı çelik ve kok kömürü kapasitesinin tasfiye edilme sürecini hızlandıracak ve önümüzdeki üç yılda büyük alanlardaki kömür tüketimini kontrol etmeye devam edecek.

Çin Devlet Konseyi ülkenin 2018-2020 sürecindeki eylemlerini belirleyen hava kirliliği ile mücadele planını güncelledi. Buna göre mevzuat daha sıkılaştırılarak Çin genelindeki 82 şehirde hava kalitesi iyileştirilmeye çalışılacak. Plan doğrultusunda eski teknolojilere ve kok kömürüne dayalı çelik üretim tesislerinin kapatılması da gündemde.

Çin’in yeni planı daha önce mevzuat kapsamına girmeyen bazı yeni şehirleri de içeriyor. Shanxi ve Shaanxi’nin batıda yer alan şehirleri, Henan merkezi, Anhui, Zhejiang, Jiangsu doğu kısmındaki şehirler ve Shanghai civarı yeni plana dahil edilen yerler arasında.

Bu geniş kapsama alanında yeni çelik, kok ve alüminyum üretim kapasitesine 2020’ye dek izin verilmeyecek. Devlet Konseyi’nin Çin’in en fazla çelik üretimi kapasitesine sahip Hebei ilinde 2020’ye dek yıllık 200 milyon ton üretim üst sınırı getirdiği de görülüyor.

Kabinenin araç emisyonlarına ilişkin yeni tedbirler alacağı da paylaşılan bilgiler arasında.