;
Politika

Çin Fosil Yakıtların Yerini Yenilenebilir Enerjinin Aldığı Bir Anlaşma Talep Ediyor

Xie Zhenhua, Special Envoy for Climate Change for China speaks during the High Level Forum on South-South Cooperation on Climate Change in the China Pavilion in Blue Zone during the COP28, UN Climate Change Conference, held by UNFCCC in Dubai Exhibition Center, United Arab Emirates on December 8, 2023. COP28, running from November 30 to December 12 focuses on particular nations' decarbonisation goals. The Conference in Dubai focuses also on the most vulnerable communities and Loss and Damage (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto)NO USE FRANCE

Çin’in iklim elçisi Xie, COP28’in, ulusların fosil yakıtların geleceğine dair bir dil üzerinde anlaşmaya varamaması durumunda, başarılı bir zirve olarak anılamayacağını söyledi.

Çin’in iklim elçisi Xie Zhenhua, ülkesinin, 100’den fazla hükümetin COP28 BM zirvesinde ısrar ettiği fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı destekleyip desteklemediği konusunda net bir açıklama yapmadı.

Ancak kendisinin ve heyetinin, iki hafta süren müzakerelerin odak noktası haline gelen, şu anda Dubai’de son aşamalarına ulaşan tartışmalı bir konu üzerinde uzlaşmak adına çalıştıklarını belirtti.

Ayrıca, fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payının kademeli olarak azaltılması fikrinin de bir seçenek olabileceğini söyledi.

Zhenhua şöyle konuştu: “Elbette başka seçenekler de var. Hepsini listelemeyeceğim ve nihai sonuca önyargıyla yaklaşmayacağız. Ancak, tüm tarafların ihtiyaçlarını karşılayan ve aynı zamanda büyük geçiş ve yenilik eğilimlerini yansıtan bir dil bulmak için hep birlikte çalışacağız. Bunun aynı zamanda Paris Anlaşması’nın gereklerine de uygun olduğunu düşünüyorum.”

Çin’in temsilcisi aynı zamanda fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerjinin aldığı bir anlaşma üzerinde durduklarını da söyledi.

Xie, ülkesinin kömüre olan bağımlılığını azalttığını da sözlerine ekledi: “Çin, 2021’den 2025’e kadar olan 14’üncü beş yıllık plan döneminde kömür üretiminin artışını sıkı bir şekilde kontrol edeceğini açıklamıştı. Ayrıca 15. Beş Yıllık Plan döneminde, yani 2025’ten sonra Çin, kömür üretimini kademeli olarak azaltacak” dedi.

Yenilenebilir enerjiyi de önem verdiklerini söyleyen Xie, “Yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitesi şimdiden Çin’deki kömür santralı kapasitesini aşmış durumda. Bu, yenilenebilir enerji kaynaklarının çok hızlı gelişmesi anlamına geliyor”diye konuştu.

Bunun yanı sıra Çin’in küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefini desteklediğini de aktardı.