;
Politika

Çin 2025 Enerji Verimliliği Hedefinden Uzaklaşıyor

çin

Çin Hükümeti, ekonomik büyüme için ihtiyacı olan enerji miktarını 2024’te yalnızca %2,5 azaltmayı hedefliyor ki bu da hükümeti beş yıllık temel iklim hedefinden oldukça uzaklaştırıyor.

Analistler, hükümetin bu yıl ekonomik büyümesini desteklemek için gereken enerji miktarında yalnızca “mütevazı” bir kesintiyi hedeflemesi nedeniyle Çin’in 2025 temel iklim hedeflerinden birini kaçırabileceğini belirtti.

Enerji yoğunluğu, GSYH birimi başına tüketilen enerji miktarı anlamına geliyor. Pekin’in yıllık Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında yayımladığı hükümet politikası çalışma planına göre, enerji yoğunluğunu 2024 yılında %2,5 oranında azaltmayı hedefliyor.

Enerji analistleri, ülkenin, 2025’e kadar enerji yoğunluğunu %13,5 oranında azaltma hedefini yakalamak için gereken hızın oldukça altında olduğunu ifade etti.

Çin, halihazırda bahsi geçen hedefin çok gerisinde. Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA) tarafından yapılan son analize göre, ülke kömür gibi karbon yoğun kaynaklarla ekonomik büyümesini desteklerken, enerji yoğunluğu 2020 ile 2023 arasında yalnızca %2 azaldı.

“Yenilgiyi Kabul Etmek”

Asya Topluluğu adlı düşünce kuruluşunun Çin İklim Merkezi direktörü Li Shuo, “Çin, beş yıllık hedefe ulaşmadaki başarısızlığını fiilen kabul ediyor” derken, bu yılın hedefinin ihtiyaç duyulan ortalama azalma oranından bile daha mütevazı olduğunu ancak aslında tam tersini yapmaları gerektiğini söyledi.

Asya Topluluğu’nun kıdemli bir üyesi ve CREA’nın kurucu ortağı olan Lauri Myllyvirta ise, Çin’in bu “çok önemli ölçüt” ile “temelde mağlubiyeti kabul ettiğini” söyledi. %2,5 hedefinin Çin’in 2025 hedeflerine doğru yoluna devam etmesi için tamamen yetersiz olduğunu vurgulayan Myllyvirta, “Hükümetin uluslararası taahhütlü bir hedefe nasıl ulaşacağına dair bir plan açıklamaması çok endişe verici.”

Enerji yoğunluğu hedefi, Çin hükümetinin mevcut beş yıllık planında verdiği başlıca iklim taahhütlerinden biri ve  aynı zamanda ülkenin Paris Anlaşması kapsamında Birleşmiş Milletler’e sunduğu Ulusal Katkı Beyanında (NDC) da referans olarak yer alıyor.

Kömür Lideri ve Yenilenebilir Enerji

Ülke halihazırda hem yenilenebilir enerjide küresel bir lider hem de kömür enerjisinin birincil destekçisi.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Çin, 2023 yılında tüm dünyanın bir önceki yılda yaptığı kadar güneş paneli kurarak güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı. Rüzgar enerjisi kapasitesi de geçen yıl %66 arttı.

Buna karşın ülke, dünya genelinde faaliyette olan kömürlü enerji üretim kapasitesinin yarısından fazlasına sahip. Global Energy Monitor tarafından yapılan bir analize göre, Çin’in inşa halindeki kömürlü termik santral kapasitesinin dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla olması nedeniyle bu sayının artması muhtemel.