;
Politika

CHP’li Bülbül: “Termik Santrallar Usülsüz Çalışmayı Sürdürüyor”

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, geçici faaliyet belgesiyle yeniden açılan termik santralların usulsüz çalışmaya devam ettiklerini belirterek, santralların hangi yasal dayanakla çalıştığının açıklanmasını talep etti.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kapatıldıktan sonra geçici faaliyet belgesiyle yeniden açılan termik santralların usulsüz çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bülbül, “Bir kısmının geçici faaliyet belgesinin süreleri doldu ancak hâlâ açıklar. Santralların hangi yasal dayanakla çalıştığını Bakanlık açıklamalı” dedi.

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 8. maddesi kapsamında özelleştirilen termik santralların çevre uyum kriterlerinin yerine getirilmemesine pek çok kez muafiyet tanındı. Son tanınan muafiyet, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.

CHP’li Bülbül, santralların yapması gereken yatırımların ve yerine getirilmesi gereken çevresel uyum kriterlerinin hâlâ eksik olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da kamuoyundan bilgi sakladığını söyledi.

4 Ayları Kaldı

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi veren Bülbül, termik santralların yükümlülüklerini yerine getirmemesi için artık hiçbir gerekçe olmadığını ifade etti ve “Bu santrallar şu an hangi izinlerle çalışıyor, hangi yatırımları yaptı? Yarattığınız gizeme bir son verin ve şeffaf bir şekilde bu santrallara ne olduğunu açıklayın” dedi.

Bülbül, kapatılan ve sonrasında geçici faaliyet belgesi verilerek açılan santrallar hakkında mevcut bilgi ve belgelerin şeffaflaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, “31.12.2019 tarihinde sona ermesiyle Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı tamamen, Manisa Soma Termik Santralı kısmen kapatılmıştı. Bu santrallara Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 1 yıllık süreye tabi olan geçici faaliyet belgesinin verildiği de 8.06.2020 tarihinde ifade edilmişti. Bu sürenin bitmesine 4 ay kala santrallar hangi yatırımı yaptı? İzleme faaliyetleri nasıl sonuçlandı? Çevre iznine başvurdu mu? Yanıtlanması gereken o kadar çok soru var ki hangisini soracağımızı şaşırdık” dedi.

Bülbül, geçtiğimiz ay geçici faaliyet izinleri sona eren santralları hatırlatarak, “Orhaneli, Muğla Yatağan, Afşin B ve Çayırhan termik santralları ise vetodan sonra geçici faaliyet belgesi aldı. Bu santralların geçici faaliyet izni ise 01.01.2021’de bitti. Geçici Faaliyet Belgesi, santralların faaliyette bulunabilmeleri için almaları gereken çevre izni ve lisansı öncesinde bir yıl süreliğine verilen belgedir. 1 yıl sonra çevre izni alınmalıdır. Süre bittiğine göre Bakanlık bu santralları hangi yasal dayanakla çalıştırıyor? Hangi yatırımları yaptılar? Sürekli emisyon ölçüm cihazı kurulu mu” diye sordu.