;
Politika

CHP’li Biçer Karaca: “Madde 50 Anayasaya Açıkça Aykırıdır”

TBMM’de dün gece yasalaşan ve termik santralların 2,5 yıl daha havayı kirletmesine izin veren Madde 50 hakkında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Mecliste yasalaşan Madde 50 anayasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle CHP bu kararın anayasa mahkemesinden geri dönüşünü sağlayacaktır” dedi.

Türkiye’nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santralın baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Kararı İklim Haber için yorumlayan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca TBMM’de dün gece 50. Madde üzerinde partisi adına konuşmayı kendisinin gerçekleştirdiğini belirterek “Orada hem AK Parti hem de MHP’ye Şubat ayındaki tutanakları okudum. Şimdi ne değiştiğini ifade ettim. Ancak şunu açıkça söyleyebilirim ki Türkiye’de Anayasa Mahkemesi ve yasama kararına rağmen oylama sonucu meclisin itibarı ve TBMM’de mücadele veren milletvekilleri için bir utanç kaynağı olmuştur” dedi.

“Türkiye’de en üstün değer olarak erkler ayrılığı benimseniyorsa, yargı ve yasama ‘hayır uzatılmamalı’ demişse dokuz ayda hangi üstün irade, hangi el üç-beş enerji lobisine bu ülkenin geleceğini, vatandaşların temiz hava ve anayasal hakkı olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını elinden alabiliyor. Bunun cevabını o oylamada CHP ve iki parti dışındaki evet ya da çekimser oy kullananlardan bekliyoruz” diyen Biçer Karaca, CHP olarak 50. Madde’nin geri çekilmesi için meclisteki partilerle çok ciddi görüşmelerde bulunduklarını hatırlattı ancak onları ikna edemediklerini belirtti.

CHP olarak bu maddenin tekrar Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini sağlayacaklarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Bu süreçte daha önce 2013 yılında Anayasa Mahkemesi’ne giden ve 2014 yılında alınan karar çok açıktır. Dün gece mecliste yasalaşan madde anayasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle CHP bu kararın anayasa mahkemesinden geri dönüşünü sağlayacaktır” diye konuştu.

CHP’li milletvekillerinin oylamada bulunmamasına dair yapılan eleştirileri de cevaplayan Biçer Karaca “Milletvekillerinin tek görevi mecliste bulunmak değildir. Birçok komisyonun devam ettiğini de belirtmeliyim. Bunun yanı sıra önümüzdeki hafta parlamentoya 95 maddelik torba yasa gelecek. Vekillerimizin bir kısmı orada, bir kısmı da Rabia Naz komisyonundaydı. Bu şekilde algı yönetmeyi doğru bulmuyorum. Dediğim gibi milletvekillerinin görevi sadece parlamentoda bulunmak değil. Milletvekillerinin başka yasama görevleri de var” dedi.