;
Politika

Çevre Mevzuatına Uygun Olmayan Santraldaki Yangının Söndürüldüğü Belirtiliyor

Muğla‘nın Milas ilçesinin kıyılarında başlayan orman yangını, Ören‘deki Kemerköy Termik Santralı‘na kadar ulaştı. Yangının 11. saatte etkisini yitirdiği iddia ediliyor. Santral, çevre mevzuatına uygun olmamasına rağmen geçici izinle faaliyetlerini sürdürüyordu. 

Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santralı’na sıçradı. Santral personeli ile birlikte Ören ve çevresindeki mahalleler tahliye edildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden paylaştığı yazılı açıklamasında santraldaki alevlerin etkisini yitirdiğini ve ilk incelemelerde ana ünitede herhangi bir ciddi hasar bulunmadığını iddia etti.

Diğer yandan DHA’nın haberine göre yangın yine aynı alanda yedi kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santralı’na yaklaştı. DHA’ya göre bu alanda kızılçam ağaçları yoğun bir şekilde bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, termik santral konusunda vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Öztürk, 40 bin ton kömürün çıkaracağı gazın öldürücü olabileceğini söyledi.

Termik santralinin yanması durumunda zehirli gazların atmosfere salınacağını ve bunun da insan sağlığı için büyük zararları olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Yöre halkımız hava kirliliği konusunda uyarılmalı. Pencereleri kapalı tutalım ve evden çıkmayalım” dedi.

“Termik santral yanarsa, tesiste bulunan kömürün gelişi güzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır” diyen Öztürk termik santralda bulunan kömür stoğu miktarının çok önemli olduğunu ve kömür miktarı arttıkça hava kirliliği riskinin çok ciddi anlamda artacağını ifade etti. Öztürk aynı zamanda bu bölgede hakim rüzgar yönünde PM10, SO2, CO, NO2 kirleticilerin anlık olarak ölçülmesini tavsiye etti.

Geçici İzinle Faaliyete Devam

Kemerköy Termik Santralı, çevre mevzuatına uygun olmayan 13 santral arasında yer alıyor. Santralların faaliyetleri, 1 Ocak 2020’de durdurulmuş fakat geçici faaliyet belgesiyle (GFB) çalışmalarına devam etmişti. Santralların 2,5 yıl içinde mevzuata uygun hale gelmesi gerekiyordu.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği’nin, Türkiye’de özelleştirilmiş ve devletin elinde olan toplam 13 kömürlü termik santralın çevre mevzuatı ile ilgili durumunu gözler önüne seren raporunda, santralların çevreyi koruyacak hiçbir yatırım yapmadan faaliyetlerine devam ettiği belirtilmişti.

Raporda, “Tesislerin mevzuatın tanıdığı sürelerden yararlanarak fiilen 2,5 yıl boyunca yatırım yapmadan, geçici faaliyet belgesi ile faaliyetlerini sürdürmeyi planladıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermiş olduğu GFB’lerden görülebilmektedir. 1 yıl içerisinde çevre izni alamadığı için GFB’si iptal edilen tesisler tekrar GFB’ye başvurarak 1 yıl daha süre almıştır” denilmişti.

Kemerköy Termik Santrali’ndeki atık depolama yönteminin de çevreye zarar verdiği kaydedilen raporda, santralle ilgili şu ifadelere yer verilmişti: “Rapordan da anlaşılacağı üzere, yer altı su seviyesi yüksektir. Bu durumda yer altı sularının kirlenmesi daha da hızlanmaktadır. Öte yandan, ormanlık alana atıkların ‘vahşi’ depolama yöntemi ile depolandığı da resmi raporda teyit edilmiştir. Tüm bu olumsuz durumlara rağmen çevre izni almıştır. Kemerköy Termik Santrali, 5 yıl geçerli olan 05.04.2017 tarihinde çevre izni almıştır.

Öte yandan tesis, atık izni lisans süreci içerisinde 30.12.2019 tarihinde depolama için GFB almıştır. Aldığı GFB, 1 yıllık süre içerisinde atık sahasını çevre mevzuatına uygun hale getiremediği için 30.12.2020 tarihinde iptal edilmiştir. 13.01.2021 tarihinde ise bakanlık tarafından tekrar GFB verilmiştir.”