;
Politika

CAT: Karbon Yakalama Teknolojileri İklim Hedefleri için Yanlış Çözüm

CAT

Yeni bir rapora göre, hükümetler ısınma tahminlerini düşürmek için yeterli önlem almazken, bunun yerine bazıları dünyanın fosil yakıtlara bağımlılığını sürdürmek için CCS gibi yanlış çözümlere yöneliyor. Türkiye’nin doğalgaz üretimi planlarının da 1.5 derece hedefi ile uyumlu olmadığı da aktarıldı.

İklim Eylemi Takipçisi COP28’de yıllık ısınma güncellemesini yayımladı. Verdikleri taahhütlere rağmen hükümetlerin ısınma tahminlerini düşürmek için yeterli önlem almadığını, bunun yerine bazılarının dünyanın fosil yakıtlara bağımlılığını sürdürmek için CCS gibi yanlış çözümlere yöneldiğini ortaya koydu.

Yerleşik her kıtanın rekor düzeyde sıcaklıklara, kontrol edilemeyen yangınlara veya aşırı olaylara maruz kaldığı bir yılda, 2021’de Glasgow’da hükümetlerin iklim hedeflerini güçlendirmesi yönünde yapılan anlaşmaya rağmen yine eylemde gözle görülür bir değişiklik olmadı.

Hükümetlerin 2030 hedeflerine (NDC-Ulusal Katkı Beyanı) ilişkin CAT ısınma tahmini 0,1 derece artarak 2,5 dereceye yükseldi. Bunun nedeni herhangi bir gerçek hedef değişikliği değil; büyük ölçüde, zayıf hedefleri olan ülkelerde artan emisyonlarla ilgili.

Hedef sıcaklık tahmininin 2,5 dereceye yükselmesinin ana etkenlerinden biri, genişleyen kömürlü termik santral filosunun geçen yıl emisyonların %21 oranında artmasına neden olan Endonezya.

“Türkiye Yenilenebilir Enerji için Daha Güçlü Adımlar Atmalı”

Raporda Türkiye’nin geçtiğimiz yıl güncellediği NDC’sinin yeterli olmadığı belirtilirken,  “Hedefler kağıt üzerinde daha güçlü ancak emisyonların azaltılmasına yardımcı olmayacak. Fosil yakıtlardan aşamalı çıkış yerine, yeni kömür kapasitesi hedefleniyor. Denizde fosil gaz üretimini artırma ve gaz üzerinden bir merkez haline gelme planları 1,5 derece ile tutarlı değil. Güneş ve rüzgarı artırmaya yönelik son planları doğru yönde atılmış bir adım, ancak daha güçlü ve hızlı bir şekilde ilerlemek gerekiyor” dedi.

CAT’in diğer ısınma tahminlerinin tümü 2021 ile aynı kalıyor. Takip edilen ülkelerden yalnızca bir tanesi net sıfır hedefini geçtiğimiz yıl kanunlaştırdı. Hükümetler uluslararası denizcilik sektörü için daha güçlü hedefler üzerinde anlaşmaya varırken, bunun da yüzyılın sonundaki ısınma üzerinde çok az etkisi oldu. Mevcut politika yolu veya CAT’in “Politikalar ve Eylem” senaryosu, iki yıl önce Glasgow’daki sıcaklıkla aynı, 2,7 derecede, kalıyor.

Climate Analytics’te politika analisti olan ve aynı zamanda raporun başyazarlığını üstlenen Claire Stockwell, Glasgow’dan iki yıl sonra raporun hemen hemen aynı olduğunu söylerken, “Dünya çapındaki aşırı olayların eylemleri tetikleyeceğini düşünürsünüz, ancak hükümetler kayıtsız görünüyor” dedi.

Önümüzde eylem için kritik bir on yıl bulunduğunu hatırlatan Stockwell, “Hükümetlerin 2030 hedeflerini hızlandırıp iyileştirmelerinin yanı sıra en geç Şubat 2025’e kadar olan bir sonraki tur üzerinde de çalışmalarına ihtiyacımız var” diye konuştu.

CAT’nin güncellemesi, hükümetin 2035 NDC’leri için altı temel kriteri ortaya koyuyor

  1. Emisyonları önemli ölçüde azaltın.
  2. Hedeflerinizi net sıfır ile aynı noktaya taşıyın ve 2030 hedefine daha yüksek bir oranda ulaşın
  3. Ekonomi çapında mutlak emisyon azaltma hedefleri belirleyin
  4. İklim finansmanını ölçeklendirin
  5. Ağaçlara veya karbon piyasalarına değil, yurt içi azaltımlara odaklanın
  6. Yeni politikalar geliştirmeye ve uygulamaya başlayın