;
Bilim Ekonomi

Büyük Üniversiteler Sürdürülebilir Finansmanı Teşvik Etmek için Birleşiyor

Yeşil finans sektörünü büyütmek adına Cambridge, Oxford, Yale ve Stanford’un da dahil olduğu 18 büyük üniversite, Sürdürülebilir Finans ve Yatırım için Küresel Araştırma İttifakı’na (GRASFI) katıldı.

İçlerinde Cambridge, Oxford, Yale ve Stanford gibi üniversitelerin de dahil olduğu 18 büyük üniversite, geçtiğimiz Pazartesi yapılan açıklamaya göre Sürdürülebilir Finans ve Yatırım için Küresel Araştırma İttifakı’na (GRASFI) katıldı. İttifak 2017 yılında kurulurken, küresel düzeyde sürdürülebilir finansmanı teşvik etmeyi amaçlayan bir kamu kuruluşu haline geldi. Dünyanın en prestijli akademik kurumlarının desteğiyle sürdürülebilir ve yeşil finansmanın büyük bir güç olabileceği umuluyor.

İttifakta ayrıca Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Imperial College Londra, Zürih Üniversitesi, Frankfurt School of Finance ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu da bulunuyor.

Grubun eş başkanı ve Oxford Sürdürülebilir Finans Programı Direktörü Ben Caldecott, bu üniversitelerin her birinin, çeşitli yollarla sürdürülebilir finans ve yatırım araştırması üzerine çalıştığını belirtiyor ve bunu “inanılmaz derecede heyecan verici” bulduğunu ekliyor.

İttifakın yeni web sitesinde de “yüksek kaliteli, titizlikle yürütülen akademik araştırmaların, sürdürülebilir finans ve yatırım teorisi ve pratiği ile ilgili gerekli gelişmeleri bildirebileceği” belirtiliyor. Bunun ise “Paris İklim Değişikliği Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulanması için gerekli bir koşul olan, finansal sistemi küresel çevresel sürdürülebilirlik ile uyumlu hale getirmeye” yardımcı olacağı vurgulanıyor.

İttifak, bunların yanı sıra yıllık akademik işbirliği programını üstlenecek ve konuların etraflıca tartışılacağı yıllık bir konferans düzenleyecek. Bu konferansların Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılması ve böylece mümkün olduğunca farklı görüşleri bir araya getirmesi hedefleniyor. Açılış konferansı ise önümüzdeki Eylül ayında Maastricht Üniversitesi’nde yapılacak.

İttifak, Kuzey Amerika üniversitelerinden oluşan benzer bir koalisyonu da yerel iklim değişikliği konularında birlikte çalışmak üzere yakından takip ediyor.

Katılımcı üniversitelerin tam listesine buradan ulaşılabilir.