;
Bilim İklim Panosu

Büyük Set Resifi Ocak Sonuna Kadar Kitlesel Ağarma ile Karşı Karşıya Kalabilir

Bilim insanları, La Niña koşullarının henüz kuzey ve orta resif bölgelerinde öngörülen ve ısı birikiminden kaynaklanan tehdidi ortadan kaldırabileceğini umuyorlar.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) tahminine göre, Büyük Set Resifi’ndeki mercanlar, Ocak ayının sonuna kadarlık süreçte sadece yedi yıl içinde dördüncü kez kitlesel ağarmadan etkilenebilir.

Resif ile ilgilenen bilim insanları, bulutlu, yağmurlu veya bir siklon hava olayı dahil olmak üzere elverişli havanın mercanları serinletebileceğini ve tehdidi ortadan kaldırabileceğini umuyorlar.

NOAA’nın tahmini, resifin kuzey ve orta kesimlerinde biriken bu ısının, mercanların Ocak ayı sonunda ağarmaya başlamasına yetecek kadar yüksek olacağını gösteriyor.

Meteoroloji Bürosu’ndan (BoM) yapılan tahminler, Ocak ayında dünya mirası listesinde de bulunan resif üzerinde ısı artışı olduğunu da gösteriyor.

Büyük Set Resifi Marine Park Authority’nin baş bilimcisi Dr David Wachenfeld, su sıcaklıklarının şu anda “neredeyse her yerde” ortalamanın üzerinde olduğunu ve bazı bölgelerin 2 derece daha sıcak olduğunu söyledi.

“Şu anda durum istediğimiz gibi değil, ancak değişen bir iklime sahip bir dünyada bu şaşırtıcı değil” dedi.

Wachenfeld, NOAA ve BoM’un tahminlerinin, sıcaklıkları hızla düşürebilecek siklonları tahmin edemediğini söyledi. “Bulut ve yağmur diliyorum” dedi.

Avustralya’nın kasırga mevsiminin Kasım’dan Nisan’a kadar sürdüğü kabul ediliyor ve resif de dahil olmak üzere ülkenin doğu tarafında yılda ortalama dört siklon gerçekleşiyor. Meteoroloji Bürosu, bu sezon ortalama siklon sayısından daha fazlasının meydana gelme şansının çok az olduğunu söylüyor.

Mercan ağarması, aşırı ısıdan kaynaklanan bir stres reaksiyonu. Reaksiyon süresince mercanlar, besinlerinin çoğunu ve renklerini aldığı özel bir algden ayrılıyor.

Mercanların, ağarmanın şiddeti azaldıkça kurtulabilme ihtimali artar, ancak araştırmalar, hayatta kalan resiflerin zayıfladığını gösteriyor.

2020 yılı, kaydedilen en yaygın ağarma olmasına rağmen, Wachenfeld, ısı seviyelerinin önceki olaylar kadar yoğun olmadığını ve bu nedenle düşük seviyelerde mercan ölümleriyle, resifin iyileşmesi için birkaç yıl verildiğini söyledi.